
România // 18 milioane de români sunt așteptați la urne să își aleagă președintele
Cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în țară s-au deschis duminică, la ora 7:00, aproape 18 milioane de alegători fiind așteptați la urne să își aleagă președintele.
Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.031 de cetățeni, transmite Agerpres.11 candidați concureză pentru funcția de președinte al României
Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:
* poziția 1 - George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
* poziția 2 - George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte!')
* poziția 3 - Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
* poziția 4 - Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
* poziția 5 - Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
* poziția 6 - Victor Viorel Ponta (candidat independent)
* poziția 7 - Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
* poziția 8 - Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
* poziția 9 - John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
* poziția 10 - Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
* poziția 11 - Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).
Cinci candidați - Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu - au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională.Urnele se închid la ora 21:00
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale. Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.În diaspora votul a început vineri, în cele 965 de secții
Aproximativ 400.000 de alegători au votat în diaspora, până duminică la ora 8:00, la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri până duminică, la ora 8:00, s-au prezentat la vot 399.798 cetățeni români. De asemenea, 4.106 alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 403.904.
Cei mai mulți alegători români au votat în Italia - 67.802, Marea Britanie - 66.244, Germania - 62.674, Spania - 51.996, Republica Moldova - 33.600, Franța - 18.897. Prezența la vot în Austria este de 12.230 alegători, în SUA - 8.400, iar în Canada - 6.062.
Peste 250.000 de persoane au asistat la funeraliile papei Francisc
Volodimir Zelenski și Donald Trump au avut o scurtă întâlnire în marja funeraliilor Papei Francisc
La Roma se desfășoară funeraliile Papei Francisc
50 de șefi de stat vor participa la funeraliile Papei Francisc
Un general rus a fost ucis în explozia unei maşini la Moscova
Trei morţi şi opt răniţi în Ucraina, într-un atac rus cu drone la Pavlohrad
Serghei Lavrov declară că Rusia este gata să încheie un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Mormântul Papei Francisc va putea fi vizitat începând de duminică, 27 aprilie
Donald Trump l-a criticat pe Vladimir Putin după atacul cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev
11 răniți la Kiev în urma unui atac rusesc cu drone
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă: „Cetățenii R. Moldova, prin votul lor, pot decide cine va fi noul președinte al României”
Speakerul Igor Grosu la întâlnire cu moldovenii din Italia, Irlanda, Germania, Portugalia și Austria: „Împreună, oriunde am fi, vom reuși să construim Moldova europeană!”
Ultima zi de votare în cadrul scrutinului prezidențial din România. Alegătorii sunt așteptați la urnele de vot
Duminică, vremea se va menține caldă, cu perioade de instabilitate atmosferică
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 21.00, peste 33 600 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot
Campania Pădurea Curată, desfășurată în toată țara. Ministrul Sergiu Lazarencu: „Generația Pădurii este despre grija față de pădurile noastre”
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 17.00, peste 27 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Primarul de Maşcăuţi, Criuleni, Valeriu Carţîn: „Podul de Flori, atât cel de acum 35 de ani în urmă, cât şi acesta din 2025 este o istorie mai mult decât despre niște cetăţeni şi ţări"
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii
Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial U-17 și U-20 la Haltere
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 13.00, peste 21 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Președinta Maia Sandu de Ziua Internațională a Libertății Presei: „Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”
Trafic sporit în postul Sculeni, la ieșirea din Republica Moldova
Speakerul Igor Grosu: „Presa liberă înseamnă curaj, responsabilitate și respect față de cetățean”
Maia Sandu de Ziua Libertății Presei: „Este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți și să alegem surse de informare credibile”