
Primarul de Maşcăuţi, Criuleni, Valeriu Carţîn: „Podul de Flori, atât cel de acum 35 de ani în urmă, cât şi acesta din 2025 este o istorie mai mult decât despre niște cetăţeni şi ţări"
Podul de Flori, atât cel de acum 35 de ani în urmă, cât şi acesta din 2025 este o istorie mai mult decât despre niște cetăţeni şi ţări. Suntem fraţi și surori, părinţi și copii, verișori și verișoare sau, pur și simplu, prieteni care atunci nu ne văzuserăm de jumătate de veac, iar acum ne dorim să acoperim acea perioadă de tristă faimă şi să zidim un pod de frăţie autentică şi trainică, un pod care să nu mai cunoască niciodată oprelişti sub formă de sârmă ghimpată. Asta a spus Valeriu Carţîn, primarul satului Maşcăuţi, raionul Criuleni, parte a delegaţiei localităţii, prezentă pe 26 aprilie la Ungheni, la Podul de Flori 2025, unde a fost dat start lucrărilor de construcție a primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii, solicitat de MOLDPRES.
Valeriu Carţîn: Ceea ce vedem astăzi nu este doar un șantier. Este începutul unei noi punți între oameni, între economii, între destine. Este felul nostru de a spune că Moldova nu stă pe loc, ci construiește drumuri spre viitor.
La vârsta juneţii, intervievatul nostru a participat la primul Pod de Flori şi spune că emoţiile sunt la fel de profunde, numai că în prezent şi cu mai multe speranţe.
Valeriu Carţîn: Acum mai mult de trei decenii, o mare de oameni se îndrepta spre Ungheni. Am venit aici mii şi mii de oameni ca să trecem Prutul şi să ne îmbrăţişăm frăţeşte cu neamul. Numai Prutul ştie câte lacrimi a cuprins atunci. A fost un drum greu de parcurs până la acel pod de flori, fiind vorba de dorinţa a mii şi mii de oameni, precum şi meritul celor care nu au renunţat niciodată să creadă că sunt parte a neamului, că, odată şi odată, cele două maluri ale Prutului se vor uni.
La 35 de ani de la istoricul eveniment, cadrul sentimental este completat de un proiect aevea, sigur şi promiţător. Podurile de flori devin poduri de piatră şi înseamnă că nu mai avem cale înapoi. Spiritualitatea se consolidează prin dezvoltare economică şi socială, valorile devin mai trainice, comuniunea de fapte şi idei îmbracă haină europeană, din care vor avea de câştigat în primul rând oamenii. Odată deschis, acest pod nu va mai putea fi închis.
Deşi conduce satul Maşcăuţi, fiind ales de consăteni mai multe mandate la rând în funcţia de primar, Valeriu Carţîn este de profesie istoric, absolvent al Universităţii de Stat din Moldova şi are o viziune din perspectivă istorică asupra tuturor evenimentelor care au fost, sunt şi urmează a se întâmpla în Moldova.
Valeriu Carţîn: Într-o perspectivă comparativă, pe termen lung, procesul istoric al integrării europene este printre cele mai importante şi mai originale procese din istoria continentului, inclusiv datorită locului pe care Europa îl ocupă pe plan mondial. Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este opțiunea oamenilor care își doresc un alt fel de trai, într-o comunitate civilizată, unde drepturile omului sunt la ele acasă. Drumul și căile integrării europene nu sunt ușoare şi doar uniţi în decizia de a alege democrația şi libertatea, vom reuşi să le parcurgem. Moldova merită şi trebuie să fie o țară modernă, cu totul deosebită de tot ceea ce a fost până acum.
„Moldova merită şi trebuie să fie o țară modernă, cu totul deosebită de tot ceea ce a fost până acum”
Valeriu Carţîn: Copiii din satul Mașcăuți, raionul Criuleni, se bucură deja de o grădiniță reparată și dotată cu bunuri necesare dezvoltării acestora, în cadrul Programului „Satul European”. Mai mult decât atât, a fost creată o nouă grupă-creșă pentru 25 de copii. Urmare a realizării acestui proiect, primăria a asigurat acces îmbunătățit pentru 170 de copii, 28 de angajați, precum și crearea a patru locuri noi de muncă. Și aceasta trebuie să fie o normă pentru toate localitățile din țară. Alegând vectorul european, Republica Moldova are șanse să devină prosperă și confortabilă pentru toți cetățenii.
Pe 26 aprilie 2025, au fost lansate oficial lucrările de construcție a primului pod rutier peste râul Prut din ultimele șase decenii, în cadrul evenimentului „Podul de Flori 2025”, desfășurat în Piața Independenței din Ungheni. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova și ai autorităților române, oficiali locali, parteneri internaționali și mii de cetățeni din ambele țări, pentru a marca atât un moment istoric de colaborare, cât și un pas concret spre îmbunătățirea conectivității dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Podul Ungheni–Ungheni va face parte din Autostrada Unirii și va conecta direct rețelele rutiere ale Republicii Moldova și României. Proiectul are un caracter strategic pentru dezvoltarea infrastructurii regionale, facilitarea transportului de mărfuri și persoane și susținerea comerțului transfrontalier.
Corespondent: Lilia Grubîi
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”
MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia
Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”
Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea
Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”
Ultima zi de votare în cadrul scrutinului prezidențial din România. Alegătorii sunt așteptați la urnele de vot
Duminică, vremea se va menține caldă, cu perioade de instabilitate atmosferică
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 21.00, peste 33 600 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot
Campania Pădurea Curată, desfășurată în toată țara. Ministrul Sergiu Lazarencu: „Generația Pădurii este despre grija față de pădurile noastre”
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 17.00, peste 27 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Primarul de Maşcăuţi, Criuleni, Valeriu Carţîn: „Podul de Flori, atât cel de acum 35 de ani în urmă, cât şi acesta din 2025 este o istorie mai mult decât despre niște cetăţeni şi ţări"
CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii
Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial U-17 și U-20 la Haltere
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 13.00, peste 21 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
Președinta Maia Sandu de Ziua Internațională a Libertății Presei: „Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”
Trafic sporit în postul Sculeni, la ieșirea din Republica Moldova
Speakerul Igor Grosu: „Presa liberă înseamnă curaj, responsabilitate și respect față de cetățean”
Maia Sandu de Ziua Libertății Presei: „Este responsabilitatea noastră să rămânem vigilenți și să alegem surse de informare credibile”
Premierul Dorin Recean a votat la alegerile din România: „Să ne aducem contribuția la protejarea viitorului european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”
Republica Moldova, în top 40 mondial privind libertatea presei. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan: „Este o recunoaștere internațională a progreselor înregistrate”
Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver