
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Localităţile de frontieră din sud-estul Republicii Moldova și regiunea Odessa din Ucraina sunt determinate să contribuie la consolidarea relaţiilor transfrontaliere. Acestea au la temelie mai mulţi factori comuni - origini, cultură, limbă şi, mai recent, aspiraţii pentru o cale europeană.
Cea de-a patra ediţie a Conferinţei regionale, desfăşurată săptămâna trecută sub egida Hubului Tehnologic Basarabean (BTH) în satul Lesnoe, hromada (comuna) Borodino din regiunea Odesa, a avut o agendă consistentă, concentrată pe crearea unei noi Euroregiuni, cu denumirea „Bugeac”. Scopul conferinței a fost evaluarea rolului huburilor tehnologice în accelerarea transformării regiunilor de frontieră, pregătindu-le pentru aderarea la Uniunea Europeană. Forumul a reunit reprezentanţi ai corpului diplomatic, oficialități centrale, locale şi regionale, experți europeni, lideri locali și reprezentanți ai mediului de afaceri. Ei au discutat bunele practici și inovații ce pot impulsiona dezvoltarea socio-economică a acestor zone. Evenimentul a fost urmărit de corespondentul MOLDPRES care a solicitat un interviu ambasadorului României în Ucraina, Victor Micula.
MOLDPRES: Excelenţă, cum aţi aprecia cooperarea transforntalieră româno-moldo-ucraineană, mai ales în contextul preaderării la UE a Republicii Moldova şi Ucrainei?
Victor Micula: Orice integrare începe de la frontiere. Instrumentul cooperării transfrontaliere este unul foarte important pentru comunităţile de pe ambele părţi ale frontierei. Ele urmează să se cunoască şi să înceapă să colaboreze, să implementeze proiecte finanţate de fonduri europene nerambursabile, plus contribuţiile naţionale şi locale. Or, acum, când Republica Moldova şi Ucraina au devenit candidate la aderare la Uniunea Europeană, bunele practici europene devin accesibile şi pentru unele regiuni care anterior nu erau eligibile.
MOLDPRES: În ce măsură România va sprijini localităţile compact populate cu etnici români şi instituţiile de învăţământ cu predare în limba română?
Victor Micula: Existau şi mai înainte anumite instrumente, disponibile şcolilor cu predare în limba română, însă ele nu au fost suficient accesate. Depinde, în mare măsură, de comunităţile locale, de colectivele pedagogice ale acestor şcoli. Există resurse disponibile prin Departamentul pentru românii de pretutindeni, care pot fi folosite atât pentru dotarea, renovarea şi modernizarea şcolilor, cât şi pentru spijinul financiar al elevilor şi profesorilor care predau limba românî în aceste şcoli. Aceste regulamente sunt cunoscute, or, pentru a fi accesate trebuie să depui dosare, să actualizezi programul şcolar în conformitate cu legislaţia naţională din Ucraina. Repet, există un potenţial enorm de colaborare, pe care şcolile din zona aceasta nu l-au valorificat. Le încurajăm să profite de această situație, în care atât Kievul, cât şi Bucureştiul îşi propun să susţină predarea în limba română.
MOLDPRES: În mod practic, cum poate ajuta România?
Victor Micula: Dacă au nevoie de consiliere pentru a putea să elaboreze aceste proiecte, le stăm la dispoziţie, fie prin Ambasadă, fie prin Consulatul general de la Odessa. Angajaţii Consulatului pot consilia, se pot deplasa în zonă, or, la asta mai putem adăuga expertiza celor care au beneficiat deja de asemenea proiecte. Sunt mii de copii şi profesori care beneficiază de aceste programe şi ar fi păcat să nu profite şi alte şcoli de acest lucru. Aceste ajutoare existau şi până acum, până la contextul integrării europene pe segmente transfrontaliere.
MOLDPRES: Car sunt beneficiile cooperării transfrontaliere dintre România, Republica Moldova și Ucraina în procesul de integrare europeană?
Victor Micula: Revenind la zona transfrontalieră, evident că zona din imediata vecinătate este cea care interacţionează mai uşor cu România şi poate accesa mai uşor fonduri. Dar nu trebuie să-i uităm nici pe cei de pe alte meleaguri, care nu cunosc acest exerciţiu şi care prin constituirea a noi echipe, a noi prietenii, pot deveni parte a unor proiecte foarte ambiţioase pe viitor.
Cooperarea transfrontalieră şi mai ales în proces de aderare a Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană poate duce la creşterea numărului de prieteni nu numai din cele trei ţări, ci şi din alte state membre UE. Împreună putem face mai multe decât facem singuri.
MOLDPRES: Cetățenii R. Moldova sunt chemați să participe în toamna anului curent la un referendum privind integrarea europeană a R. Moldova. Autoritățile își propun să înscrie obiectivul strategic de integrare europeană în Constituție, dacă cetățenii vor vota în cadrul plebiscitului pentru acest deziderat. Ce îndemn aveţi pentru cetățenii R. Moldova în acest sens?
Victor Micula: Sfatul meu este să investească în bunăstarea copiilor şi nepoţilor lor. Uniunea Europeană a demonstrat deja că este un proiect de pace, care aduce bună înţelegere şi bunăstare pentru cei care aderă la UE. Din Uniunea Europeană fac parte doar state membre care au ales să facă parte din Uniunea Europeană. Nu sunt state ocupate. Or, avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator, care comite crime şi atrocităţi în masă. Din punctul meu de vedere, alegerea este uşoară. Alegerea este în favoarea viitorului copiilor şi nepoţilor noştri.
Excelenţă, vă mulțumesc pentru interviu!
Autor: Lilia Grubîi
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”
MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia
Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”
Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea
Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”
Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede
Târguri cu produse autohtone, organizate în capitală cu ocazia sărbătorilor pascale
Foametea din anii 1946 – 1947 // Maia Sandu: „Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați”
Centrele de preluare a apelurilor de urgență vor funcționa în regim non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor
Începe vacanța de Paști a elevilor. Poliția vine cu recomandări pentru părinți și copii
Trump este vag cu privire la un termen limită stabilit de SUA pentru acordul de pace din Ucraina
Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii, interzisă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează cetățenii
Halterofilul Marin Robu aduce încă trei medalii pentru Republica Moldova la Campionatul european
Acces limitat pe Aeroportul Internațional din Chișinău în zilele de Paști
Șefa statului s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Investiții de 31 de milioane de lei la Ialoveni. Peste 12 mii de locuitori din cinci sate vor avea acces la apă potabilă la robinet
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Ordinul lui Putin de a „suspenda” loviturile asupra infrastructurii energetice din Ucraina a expirat
Cum va fi vremea de Paști. Prognoza meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci