ro
Interviuri
19 Aprilie, 2025 / 13:29
/ 03 Iulie, 2024

Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Am aşteptat ca Consiliul Concurenţei să meargă în instanţă privind companiile petroliere şi aştept să ia act şi de alte sectoare importante, cum ar fi colectarea şi comercializarea cerealelor, comercializarea fertilizanţilor sau, de exemplu, piaţa media, care ştim cât de monopolizată şi exploatată a fost aceasta. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei emisiuni televizate de miercuri seara, referindu-se la concurența neloială pe piaţa petrolieră, transmite MOLDPRES.

„Există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte un pic mai repede. Instituţia trebuie să-şi apere poziţia în instanţă şi să-şi apere rezultatul înregistrat astăzi. Trebuie să încurajăm concurenţa şi trebuie să pedepsim lipsa sau sublimarea acesteia în toate domeniile. Or, doar astfel vom avea cea mai bună calitate şi cele mai accesibile preţuri pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a opinat premierul.

Potrivit şefului Cabinetului de miniştri, Consiliul Concurenţei este o instituţie independentă "şi trebuie să judecăm în baza rezultatelor efective ale acesteia".

Consiliul Concurenței a anunțat miercuri o amendă de aproximativ 480 milioane de lei (24 milioane de euro) pentru șase companii petroliere după ce a constatat că acestea ar fi încheiat un acord anticoncurențial care viza coordonarea prețurilor pe piață.  Amenzile aplicate variază între 1,1 milioane de lei și 191 milioane de lei per companie, în funcție de cifra de afaceri a întreprinderilor.  

Investigația în acest caz a fost inițiată în anul 2021 și a vizat perioada martie 2019 - ianuarie 2021. Astfel, Consiliul Concurenței a constatat că șase companii prezente pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere ar fi încheiat un acord anticoncurențial „pentru a coordona prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat”. 

Ultimele Știri
/ 30 Septembrie, 2024

Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”

/ 25 Septembrie, 2024

Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”

/ 31 August, 2024

Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”

/ 27 August, 2024

INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir

/ 10 August, 2024

Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”

/ 01 August, 2024

MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia

/ 17 Iulie, 2024

Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”

/ 17 Iulie, 2024

Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea

/ 08 Iulie, 2024

Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”