ro
Externe
25 Mai, 2025 / 15:45
/ Acum 1 zi

UE ar putea bloca accesul a peste 20 de bănci la sistemul SWIFT în noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a elimina peste 20 de bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și interzicerea conductelor de gaze Nord Stream, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni destinat să pună presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei, transmite Bloomberg, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Executivul comunitar a început consultările cu statele membre cu privire la aceste planuri, însă o decizie cu privire la calendarul posibilelor restricții nu a fost luată încă, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar care au dorit să își păstreze anonimatul.Sancțiunile UE au nevoie de sprijinul tuturor statelor membre și este posibil să sufere modificări înainte de a fi propuse și adoptate în mod oficial.

În cadrul pachetului discutat, UE analizează interdicții de tranzacționare pentru aproximativ două duzini de bănci și noi restricții comerciale în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, în încercarea de a limita și mai mult veniturile Rusiei și a capacității sale de a obține tehnologia necesară pentru a produce arme.

De asemenea, executivul comunitar are de gând să propună reducerea, la 45 de dolari per baril, a plafonului de preț impus de țările G7 pentru țițeiul rusesc. Însă această măsură va avea nevoie de sprijinul SUA. În prezent acest plafon este fixat la 60 de dolari iar miniștrii de Finanțe din G7 nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea plafonului, la reuniunea lor care a avut loc zilele trecute la Banff, Canada.

Important este că planul UE de a sancționa conductele Nord Stream are deja sprijinul Germaniei. Cancelarul german, Friedrich Merz, care săptămâna trecută a declarat că sprijină propunerea Comisiei de a demara lucrările la măsuri europene împotriva conductelor Nord Stream 2, speră că astfel vor fi calmate dezbaterile politice în Germania cu privire la o eventuală redeschiderea a gazoductului, susțin sursele citate de Bloomberg.

Zvonurile cu privire la o eventuală redeschidere a acestui gazoduct s-au înmulțit în acest an, după ce președintele SUA, Donald Trump, a încercat să intermedieze un acord de pace între Rusia și Ucraina. Chiar și fără o interdicție formală, activarea Nord Stream 2, care a fost construit dar nu a primit autorizația oficială de funcționare din partea Germaniei, și a fost parțial deteriorat de o serie de explozii în luna septembrie 2022, este puțin probabil să aibă loc în curând.

Sancțiunile ar da și mai multă greutate poziției clare a Europei că nu intenționează să revină la livrări semnificative de gaze rusești prin conducte. O interzicere ar proteja și Berlinul de eventuale presiuni venite din partea SUA și Rusiei.

În plus, blocul comunitar vrea să includă în noul său pachet de sancțiuni, care va fi cel de al 18-lea adoptat de la debutul invaziei rusești în Ucraina, o serie de clauze care să protejeze firmele europene de arbitraj, în cadrul tratatelor bilaterale de investiții.