ro
Interviuri
18 Aprilie, 2025 / 10:45
/ Acum 7 zile

AgroFin Moldova 2025 // Carolina Chiper, directorul Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală: „Informăm fermierii cum să investească eficient”

Prima ediție a Târgului Finanțatorilor pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – AgroFin Moldova 2025 va avea loc în lunile mai–iunie, în trei regiuni ale țării. Evenimentul este organizat de Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și are drept scop facilitarea accesului fermierilor la informații și resurse financiare disponibile pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală.

Despre acest eveniment, desfăşurat în premieră, MOLDPRES a discutat cu directorul Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală, Carolina Chiper.

MOLDPRES: De unde a pornit iniţiativa acestui târg?

Carolina Chiper: Necesitatea unui astfel de târg pornește din realitatea că mulți producători agricoli nu dispun de o imagine clară și completă despre oportunitățile de finanțare existente, și respectiv nu reușesc să valorifice instrumentele de sprijin financiar care le-ar putea susține dezvoltarea.

MOLDPRES: Până în mai a rămas puţin timp, la ce etapă sunteţi pentru moment?

Carolina Chiper: Suntem în toiul pregătirilor, negociem cu potențialii parteneri. Este pentru prima dată când organizăm un astfel de târg în Republica Moldova și ne dorim să iasă bine. Vor fi prezente bănci comerciale, organizații internaționale care alocă fonduri pentru agricultură, dar și instituțiile de stat cunoscute pentru sprijinul oferit dezvoltării afacerilor: AIPA, ADMA, ODA.

MOLDPRES: Ce vor găsi la acest târg fermierii?

Carolina Chiper: Ne dorim ca fermierul care vine la târg să plece de acolo cu lucruri clarificate: ce programe există, unde să meargă, ce acte sunt necesare. Ne dăm seama cât de complicat este pentru un fermier, mai cu seamă în plin sezon de lucrări, să lase tot și să vină până la Chișinău. De asta vom merge noi în trei regiuni ale țării. Sper să ne reușească și dacă va prinde bine în teritoriu, îl vom organiza în fiecare an.

MOLDPRES: Cum au fost selectate locurile de desfăşurare?

Carolina Chiper: Evenimentul se va desfășura în trei regiuni distincte, pentru a facilita participarea unui număr cât mai mare de fermieri: 15 mai – Bălți; 30 mai – Chișinău; 6 iunie – Cahul. Însă mai multe informații despre locații, program și modalitatea de participare vor fi comunicate în perioada următoare.

Instituția Publică „Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală” (CCAR) este o entitate bugetară subordonată Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, creată prin reorganizarea fostului „Centrul Metodic pentru Învățământ”. CCAR își propune să creeze o punte între fermieri și resursele necesare pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii.

Misiunea principală a Centrului de Consiliere Agricolă și Rurală este de a dezvolta un sistem funcțional de consiliere agricolă, care să ofere fermierilor acces la informații tehnico-economice, financiare și manageriale. De asemenea, centrul se concentrează pe organizarea de programe de formare și facilitarea accesului la finanțări și subvenții.

CCAR își desfășoară activitatea în mai multe domenii-cheie, printre care:

  • Consiliere tehnico-economică: Sprijinirea fermierilor în planificarea și optimizarea activităților agricole.
  • Programe de formare: Organizarea sesiunilor de instruire pentru îmbunătățirea competențelor fermierilor.
  • Coordonare și parteneriate: Facilitarea colaborărilor între fermieri, instituții de cercetare și entități economice.
  • Promovarea inovației: Transferul de tehnologii și bune practici pentru sporirea competitivității sectorului agricol.

CCAR vine să răspundă unor provocări specifice sectorului agricol, inclusiv accesul limitat la servicii de consultanță și resurse financiare. Prin contractarea directă a consultanților, CCAR urmărește să reducă costurile și să îmbunătățească eficiența serviciilor oferite.

Cor. Lilia Grubîi

Ultimele Știri
/ 25 Septembrie, 2024

Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”

/ 31 August, 2024

Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”

/ 27 August, 2024

INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir

/ 10 August, 2024

Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”

/ 01 August, 2024

MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia

/ 17 Iulie, 2024

Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”

/ 17 Iulie, 2024

Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea

/ 08 Iulie, 2024

Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”

/ 03 Iulie, 2024

Premierul Dorin Recean: După piaţa petrolieră există domenii unde Consiliul Concurenţei trebuie să se mişte mai repede