ro
Politică
19 Aprilie, 2025 / 05:55
/ Acum 2 zile

Premierul Dorin Recean: Corupția este o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale

Corupția nu este o problemă doar a Centrului Național Anticorupție, a Procuraturii sau a altei instituții. Este o responsabilitate comună a tuturor instituțiilor statului și o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale. Mesajul a fost transmis astăzi de premierul Dorin Recean, după ședința Platformei Anticorupție, care a intrunit reprezentanți ai instituțiilor anticorupție - PG, PA, PCCOCS, MAI, CNA, ARBI, SPCSB, SIS, ANI - precum și ai Ministerului Justiției, transmite MOLDPRES.

Șeful Guvernului a accentuat urgența cu care instituțiile statului trebuie să pună în practică două priorități: colaborarea mai strânsă între instituții și combaterea corupției electorale.

„În discuția de azi cu reprezentanții instituțiilor anticorupție și combatere a crimei organizate am accentuat urgența cu care trebuie să punem în practică două priorități. Prima este colaborarea mai strânsă și mai activă între instituții și asumarea curajoasă din partea fiecăruia a rolului său. Cea dea doua se referă la combaterea corupției electorale. Am văzut în alegeri cum corupția electorală poate distruge suveranitatea unui stat. Rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav și distructiv”, a punctat Dorin Recean.

Premierul a menționat că lupta împotriva corupției nu este un exercițiu birocratic și că orice întârziere nejustificată, blocaj sau pasare de responsabilitate unul la altul înseamnă încetinirea luptei anticorupție — iar acest lucru nu mai poate fi tolerat. Fiecare trebuie să știe clar ce, cum și unde are de acționat, a opinat premierul.

Dorin Recean s-a referit și la riscurile legate de manipulările legislative din jurul legii amnistiei, menționând că astfel de scheme de viciere legislativă, pentru a favoriza criminali periculoși sau în detrimentul interesului public, nu trebuie să se mai repete niciodată.

„Am fost recent la un pas de o catastrofă morală și instituțională. Mă refer la manipulările legislative din jurul legii amnistiei. Am văzut cum câteva amendamente — căci problema nu este în lege, ci în amendamente strecurate ulterior — puteau duce la eliberarea pe bandă rulantă a unor criminali periculoși. Al doilea factor esențial a fost abuzul din sistemul judecătoresc și din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Aplicarea abuzivă a legii în favoarea infractorilor a fost posibilă doar datorită unor amendamente introduse abil, într-un aparent cadru legal, prin complicitate tăcută”, a spus premierul.

Un alt aspect accentuat de premier vizează corupția electorală. Șeful Guvernului a atenționat că în contextul alegerilor parlamentare din toamnă ar putea exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav.

„Am văzut cum în alegeri corupția poate distruge suveranitatea unui stat. Milioane de dolari au fost alocate de Federația Rusă, prin intermediul grupării criminale Șor, pentru a deturna alegerile democratice. Peste 6.000 de cetățeni au fost deja sancționați contravențional pentru corupere electorală în alegerile din toamna trecută. În total, în dosarele penale sunt vizați peste 140.000 de cetățeni. Urmează alegerile parlamentare din toamnă. Vor exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav”, a spus Dorin Recean.

În aceste condiții, premierul a subliniat că țara noastră este în fața unei alegeri importante și este nevoie de un efort comun pentru ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene, cu bunăstare, pace și dreptate.

„Suntem în fața unei alegeri: ori pierdem acest moment istoric — din frică, din lene, din cinism sau oboseală — ori acționăm împreună: instituțiile statului, polițiști, judecători, procurori, ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene, cu bunăstare, pace și dreptate”, a conchis Dorin Recean.

Platforma Anticorupție a fost constituită de Ministerul Justiției cu scopul de a eficientiza procesul de coordonare a politicilor în domeniul, implicării active a autorităților și a instituțiilor la soluționarea problemelor, dar și pentru a facilita comunicarea și cooperarea interinstituțională.