
FOTO Academia „Ștefan cel Mare” a inaugurat un laborator criminalistic multifuncțional, cu sprijinul PNUD și SUA
Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a inaugurat astăzi un laborator criminalistic multifuncțional. Acesta a fost achiziționat cu sprijinul PNUD și al Guvernului Statelor Unite ale Americii, transmite MOLDPRES.
Studenții vor folosi echipamentele pentru a învăța cum se realizează o investigație criminalistică detaliată – de la prelevarea și examinarea urmelor biologice, amprentelor, urmelor lăsate de obiecte dure, până la examinarea dispozitivelor digitale și investigarea documentelor falsificate.
Prezentă la evenimentul de inaugurare, ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, a menționat că inaugurarea laboratorului criminalistic multifuncțional reprezintă un pas important spre o educație de calitate în cadrul MAI.
„Este o investiție în tehnologie, în formarea viitorilor ofițeri și, mai ales, în siguranța cetățenilor. Aici, studenții vor învăța cum să transforme teoria în acțiune și vocația în carieră, pregătiți să răspundă profesionist provocărilor reale din teren”, a spus oficialul.
La rândul său, reprezentanta Ambasadei SUA la Chișinău, Daniela DiPierro, a subliniat că „donația de echipamente criminalistice, avansate din punct de vedere tehnologic, a sporit capacitatea laboratorului, iar abilitățile dezvoltate prin instruirile în cadrul acestui laborator criminalistic vor ajuta poliția națională să-și sporească competențele”.
Reprezentanta rezidentă a PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a precizat că rezultatele efortului comun vor contribui la constituirea unui serviciu de poliție profesionist, în care comunitatea are încredere.
„Această unitate de instruire, renovată și echipată cu sprijinul generos al Guvernului SUA, va fi utilizată anual de peste 5 000 de studenți și ofițeri de poliție, atât pentru formarea inițială, cât și continuă”, a adăugat Daniela Gasparikova.
Laboratorul include mai multe spații specializate pentru activități practice: două săli multifuncționale, un model al unei unități de gardă, săli pentru audieri speciale și prezentare spre recunoaștere, laboratoare de grafoscopie, traseologie, dactiloscopie, chimie, precum și spații pentru acordarea primului ajutor și pentru activități în domeniul IT.
Astfel, viitorii specialiști vor învăța cum are loc cercetarea la fața locului, cum se desfășoară o percheziție dar și alte activități pe care le vor practica în activitatea lor profesională. În afară de cei circa 2000 de studenți ai academiei, noile dotări vor fi utilizate și de cei circa 3 800 de angajați ai MAI, care participă anual la programe de instruire inițială și continuă.
Renovarea și dotarea laboratorului criminalistic al Academiei „Ștefan cel Mare” s-au realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de instruire ale poliției în Republica Moldova”, implementat de PNUD cu asistența Guvernului SUA. Tot în cadrul acestui proiect a fost modernizată sala de antrenamente pentru tacticile defensive a academiei, unde se desfășoară pregătirea viitorilor polițiști, dar și a angajaților.
Academia „Ștefan cel Mare” a MAI a fost înființată în anul 1990 și asigură formarea inițială și continuă a polițiștilor. Instituția oferă studii juridice și polițienești pentru gradele de ofițer, ca parte a învățământului universitar, și pregătește polițiști pentru gradele de subofițer.
De Paști, transportul public din capitală va circula în regim special
Moldovenii care călătoresc în statele membre ale UE vor plăti tarife de roaming mai mici
Operațiunea „ANTIDROGUS”: 11 persoane reținute și 33 de percheziții desfășurate timp de o lună pe întreg teritoriul țării
Cetățenii sunt îndemnați să opteze pentru produse autohtone în contextul Sărbătorilor Pascale
Cererea de solicitare a livretului militar va putea fi depusă online
Spiritul Învierii, mai aproape de oameni. Asociația Investitorilor din România a făcut donație pentru 1000 de familii din Republica Moldova
Pompierii vin cu recomandări privind prevenirea incendiilor și situațiilor de risc în perioada Sărbătorilor Pascale
Grav accident la Florești: o persoană a decedat, iar altele patru au fost traumatizate
Circa 2500 de gospodării în care locuiesc refugiați au beneficiat de compensații pentru energie
VIDEO // Foametea din 1946-1947. Tragedia văzută prin ochii copiilor de atunci
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Ofițerii INI și procurorii PCCOCS efectuează percheziții în UTA Găgăuzia
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
Carabinierii moldoveni pleacă într-o misiune de menținere a păcii în Kosovo
Construcția Podului de la Ungheni peste râul Prut va fi lansată pe 26 aprilie printr-un eveniment deosebit. Vladimir Bolea: „Este un proiect de suflet”
Fostul negociator-șef al Sloveniei pentru aderarea la UE și-a împărtășit experiența cu instituțiile din Republica Moldova
Elevii au ieșit în vacanța de Paști
GALERIE FOTO // Piața Centrală, împânzită de cumpărători în preajma Paștelui
Peste 400 de pompieri vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Flux sporit de pasageri pe Aeroportul Chișinău în perioada Sărbătorilor Pascale. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Droguri în valoare de jumătate de milion de lei, ridicate de polițiști. Două persoane, reținute
Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale noi din 18 mai 2025
ANSP avertizează: Consumul excesiv de alimente în perioada Paștelui poate avea consecințe grave asupra sănătății
500 de milioane de lei pentru construcția drumurilor locale. Primarii, îndemnați să consulte locuitorii satelor pentru a decide în ce proiecte vor fi investiți banii
Parlamentul găzduiește o expoziție de lucrări ale copiilor din Chișinău, Hâncești și Basarabeasca, dedicate Sărbătorilor Pascale