ro
Societate
19 Aprilie, 2025 / 11:30
/ 09 Aprilie, 2025

Parteneriatul bibliotecilor din Carolina de Nord și Republica Moldova, consolidat printr-o vizită oficială la Chișinău

În perioada 28 martie – 7 aprilie, Donna Flake, coordonatoarea Parteneriatului între bibliotecile din Carolina de Nord (SUA) și Republica Moldova, a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, alături de soțul său, Jerry Flake. Vizita a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, instituția care coordonează la nivel național colaborarea interbibliotecară dintre cele două țări, transmite MOLDPRES.

Vizita a început cu o întrevedere a partenerilor americani cu rectorul Emil Ceban, prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică și management academic, Evelina Gherghelegiu, șefa Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană (DREIE), și Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice, director adjunct la Biblioteca Ştiinţifică Medicală (BȘM), coordonatoare a parteneriatului interbibliotecar din partea R. Moldova.

Rectorul Emil Ceban a prezentat realizările universității din ultimii ani și a subliniat impactul pozitiv al parteneriatului, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea Bibliotecii Științifice Medicale, care a beneficiat de donații de carte, acces la baze de date și echipamente moderne.

Donna Flake a reafirmat angajamentul partenerilor americani față de dezvoltarea educației și cercetării din Moldova: „Noi iubim Moldova. Tot ceea ce am realizat o facem din pasiune și dragoste pentru țara și oamenii de aici.” Ea a anunțat organizarea, în luna mai, a unui prim tur virtual într-o bibliotecă universitară din Wilmington, Carolina de Nord.

Silvia Ciubrei, coordonatoarea parteneriatului interbibliotecar la nivel național, a menționat că grație cooperării între Biblioteca Știinţifică Medicală și 12 biblioteci medicale din Carolina de Nord, USMF „Nicolae Testemițanu” a beneficiat de donații de literatură medicală (manuale, monografii, reviste științifice), acces gratuit la baze de date de profil medical și farmaceutic, resurse axate pe medicina bazată pe dovezi, împrumut interbibliotecar de articole științifice. De asemenea, partenerii americani au organizat cursuri de instruire pentru bibliotecari, cadre didactice și studenți privind utilizarea resurselor informaționale electronice, au fost efectuate vizite reciproce de documentare în bibliotecile universitare și de spital.

În cadrul unei mese rotunde organizate la Biblioteca Științifică Medicală, bibliotecarii din mai multe universități din Republica Moldova au discutat despre impactul cooperării internaționale asupra învățământului și cercetării. S-a reiterat necesitatea semnării unui acord de cooperare oficial, pentru a consolida și extinde colaborarea.

Pe durata vizitei, delegația a explorat mai multe biblioteci universitare și municipale din Chișinău, Bălți și Comrat. Un moment deosebit l-a constituit lansarea nuvelei „The Haunted Life of Lura”, semnată de Donna Flake, care este și scriitoare.

Cooperarea între bibliotecile din Carolina de Nord și Republica Moldova a început în 2006 și s-a extins semnificativ în 2018. Până în prezent, parteneriatul a oferit sprijin în formarea profesională a bibliotecarilor, schimburi de experiență și dotări tehnice esențiale.