
Peste 20 de localități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor fi susținute în acțiuni climatice pentru adaptarea la provocările de mediu
Peste 20 de localități de pe ambele maluri ale râului Nistru au demarat procesul de elaborare a Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (PAEDC), sensibile la gen. Activitatea a fost lansată ieri, în cadrul unui eveniment organizat de proiectul „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Suediei și Norvegiei, transmite MOLDPRES.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice, parteneri de dezvoltare, experți internaționali și societatea civilă. Participanții au discutat despre politicile în domeniul schimbărilor climatice, legătura dintre dimensiunea de gen și climă, precum și pașii următori în elaborarea PAEDC-urilor în comunitățile lor.
„Proiectul va oferi sprijin tehnic și financiar comunităților partenere, încurajând colaborarea în domeniul acțiunilor climatice prioritare pentru reducerea riscurilor și adaptarea la provocările de mediu. Pe termen lung, această planificare strategică va contribui la atragerea fondurilor și resurselor pentru cele mai importante necesități și va încuraja implementarea de acțiuni concrete pentru asigurarea securității energetice la nivel local”, a menționat Seher Ariner, reprezentant rezident adjunct, PNUD Moldova.
Cele 22 de comunități vor fi susținute pentru a pune în practică inițiative locale în domenii precum adaptarea la schimbările climatice, reducerea riscului de dezastre naturale și sporirea eficienței energetice. Totodată, proiectul va oferi sprijin pentru femeile care vor să inițieze și să dezvolte afaceri prietenoase mediului, precum și va fi încurajată implicarea acestora în procesul de luare a deciziilor la nivel local în domeniul rezilienței climatice.
După elaborarea Planurilor, localitățile vor putea obține până la 40.000 de dolari SUA pentru proiecte comunitare. Femeile agro-producătoare vor putea beneficia de bunuri și servicii în valoare de până la 20.000 de dolari SUA, iar femeile cu afaceri la nivel de gospodărie vor putea accesa sprijin de până la 6.000 de dolari SUA, fiecare categorie având o contribuție proprie între 5 și 10%.
Datorită unui sprijin suplimentar oferit de Suedia, urmează să fie selectate alte 15 localități care vor beneficia de suport similar.
Legislativul anunță concurs pentru funcția de director al ANRE
CSM a anunțat concurs pentru suplinirea unui post vacant de judecător la Curtea de Apel Sud
Proiecte de mediu, implementate la Telenești: peste 2.000 de gospodării, dotate cu tomberoane
Plicul cu testele pentru proba la Limba și literatura română, deschis neautorizat într-o școală din Rezina în ziua în care elevii au susținut evaluarea la matematică
Doi candidați pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor au fost supuși evaluării externe
Plajele din capitală, în proces de pregătire pentru sezonul estival
Vicepremierul Mihai Popșoi s-a întâlnit cu moldovenii din Danemarca. Conversiunea permiselor de conducere și garanțiile sociale, pe agenda discuțiilor
SATUL EUROPEAN // Rețeaua de iluminat stradal din satul Bolțun, raionul Nisporeni, a fost extinsă
Punctul de trecere a frontierei „Costești-Stânca” își va sista temporar activitatea
Patru persoane au decedat, iar 34 au suferit traumatisme în urma accidentelor comise de șoferi în stare de ebrietate
Registrul de stat în domeniul construcțiilor va fi gestionat în baza unor noi reguli
Șeful diplomației de la Chișinău a participat la cea de-a 134-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei
Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să fie un mediator între părțile beligerante din întreaga lume
Vânzarea companiei Moldasig a fost declarată de interes public
Combinatul de Vinuri „Cricova” devine monument ocrotit de stat
Moldovenii cu cetățenie română, îndemnați să participe la alegerile prezidențiale din România. Daniel Vodă: „Este o posibilitate unică”
Republica Moldova va alinia legislația privind microorganismele modificate genetic la standardele UE
Modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în Moldova, susținută de Guvern
Guvernul a actualizat regulile privind folosirea şi gestionarea terenurilor de subsol
Peste șapte mii de persoane și-au găsit un loc de muncă de la începutul anului. Daniel Vodă: „Este un pas concret pentru o țară stabilă”
Arme și muniții deținute ilegal, ridicate de polițiștii din Taraclia
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Letonia
Executivul simplifică procesul de revenire și reintegrare a cetățenilor din diasporă
Ziua Familiei va fi sărbătorită printr-o serie de activități, la nivel național
Guvernul transmite municipiului Ungheni un teren pentru dezvoltare urbană și revitalizarea zonei centrale