
Peste 7 400 de cereri de înscriere a copiilor în clasa I au fost depuse în capitală
Peste 7 400 de cereri de înscriere a copiilor în clasa I au fost depuse timp de o lună în capitală. Înscrierile au început pe 3 martie curent pe platforma https://escoala.chisinau.md, transmite MOLDPRES.
Potrivit șefului adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a capitalei, Andrei Pavaloi, în acest an sunt prognozați 9 590 de copii pentru înmatricularea în clasa I.
„La 30 aprilie se finalizează prima etapă de înscriere a copiilor, iar pe 16 mai vor fi afișate listele copiilor înscriși în instituțiile de educație în clasa I. În perioada 5-14 mai, părinții urmează să depună dosarele fizic la instituții”, a spus Andrei Pavaloi.
Conform municipalității, în clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de șapte ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.
Procedura de înscriere se desfășoară în două etape. În prima etapă, 3 martie – 30 aprilie, are loc depunerea, completarea și validarea cererilor și a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de șapte ani până la 1 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar.
În cea de-a doua etapă, 19 – 30 mai 2025, va avea loc depunerea, completarea și validarea actelor de înscriere a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vârsta de șapte ani până la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă. La fel, va avea loc înscrierea copiilor care vor împlini vârsta de șapte ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 și a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.
Situațiile de excepție a copiilor, care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere.
Anul trecut, peste 10 400 de copii din municipiul Chișinău au fost înscriși în clasa I. Înscrierea este gratuită.
Ziua Mondială a Păsărilor, sărbătorită anual pe 1 aprilie este marcată în 2025 cu genericul „Conservarea habitatelor – cheia supraviețuirii păsărilor”
ANSA a prezentat un raport privind monitorizarea reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală
Șase universități vor primi o finanțare complementară de 17 mln de lei din partea MEC
Lista medicamentelor compensate a fost extinsă
De astăzi, pensiile şi mai multe prestații sociale sunt indexate cu 10%
Din 1 aprilie, ASP nu mai oferă servicii consultative din domeniul cadastral
Un angajat al Direcției Învățământ Soroca a ajuns în vizorul CNA pentru mită
Experți ai Agenției Independente de Acreditare și Rating au evaluat activitatea USMF „Nicolae Testemițanu”
Droguri de 1.000.000 lei au fost găsite într-un motor livrat prin autocarul sosit din Odesa
Comisia Europeană propune statelor din vecinătatea Rusiei să folosească fonduri de coeziune pentru cheltuieli legate de apărare
Vicepremierul Mihai Popșoi, la Consiliul Atlantic: „Așteptăm consolidarea parteneriatului cu SUA în domeniile securității și investițiilor”
Pensia pentru limita de vârstă crește cu 10%. Președinta Maia Sandu: „După zeci de ani de muncă, oamenii merită respect, grijă și susținere”
METEO // Vremea se răcorește. Revin ploile
UE a transferat către Ucraina o nouă tranșă, de 3,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar multianual
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Ghidul Investitorului 2025, lansat în Republica Moldova. Documentul oferă o imagine clară și detaliată asupra mediului de afaceri din țara noastră
Patrimoniul cultural, mai accesibil pentru ucraineni. Un audioghid în limba ucraineană a fost lansat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Noul Cod funciar, intrat astăzi în vigoare, aduce mai multe beneficii pentru agricultori
„MOLDPRES” și „ARMENPRESS”, acord de colaborare pentru diversificarea spațiului informațional din ambele state. Vitalie Hadei: „Știri și interviuri din prima sursă, pentru a informa publicul despre realitățile de la Chișinău și Erevan”
Sprijinul populației pentru tranziția verde a Republicii Moldova, estimat într-un studiu de Institutul de Mediu de la Stockholm
Perspectivele R. Moldova în implementarea politicilor climatice de către MIDR, apreciate de Misiunea Direcției generale politici climatice a Comisiei Europene
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, vine la Chișinău
Cadrul legal pentru protecția jurnaliștilor discutat la Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 35 de acte normative în luna martie
Secretarul de stat al Ministerului Energiei: Provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova au fost transformate în oportunități