
Comisia Europeană propune statelor din vecinătatea Rusiei să folosească fonduri de coeziune pentru cheltuieli legate de apărare
Comisia Europeană a propus marţi ca ţărilor Uniunii Europene, în special celor care se învecinează cu Rusia, să li se permită să folosească banii pe care îi primesc de la bugetul UE pentru a-şi consolida capacităţile de apărare, relatează Reuters, preluat de News.ro.
Propunerea se referă la cele 392 de miliarde de euro pe care UE le cheltuieşte în mod normal ca parte a politicii sale de coeziune pentru a egaliza nivelul de trai în întregul bloc şi care acum ar putea fi utilizate pentru a spori capacitatea de apărare.
Redirecţionarea unor fonduri de coeziune către apărare ar urma să fie voluntară pentru fiecare guvern, astfel încât este dificil de estimat impactul asupra efortului global de apărare al UE.
Dar fondurile s-ar adăuga celor 150 de miliarde de euro de împrumuturi comune planificate de UE pentru cheltuielile de apărare şi unei iniţiative de exceptare a cheltuielilor de apărare de la limitele anuale ale UE privind cheltuielile publice nete.
Comisia a estimat că scutirea ar trebui să genereze cheltuieli suplimentare de 650 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani.
În mod normal, ţările UE trebuie să împartă costurile unui proiect pe care UE îl finanţează din fonduri de coeziune. Conform noii propuneri, investiţiile în domeniul apărării ar beneficia de o prefinanţare unică de 30% în 2026 şi de posibilitatea ca UE să acopere întregul cost al proiectului.
Deoarece tratatele UE interzic bugetului UE să finanţeze în mod direct armata, banii ar merge către proiecte cu dublă utilizare civilă şi militară, cum ar fi consolidarea drumurilor şi podurilor pentru a permite trecerea tancurilor.
De asemenea, banii din bugetul UE ar putea fi cheltuiţi pentru adăposturi civile, protejarea infrastructurii critice, instalaţii de producţie legate de apărare şi formarea angajaţilor.
„Propunerea de astăzi va permite în continuare statelor membre şi regiunilor să utilizeze fondurile actuale pentru a spori capacităţile de producţie în sectorul apărării”, a declarat Comisia într-un comunicat.
Propunerea va trebui aprobată de Parlamentul European şi de guvernele UE pentru a intra în vigoare la începutul anului 2026.
Țările UE studiază noi instrumente pentru a face stocarea de gaze mai flexibilă
Cutremurul din Myanmar a făcut peste 1.000 de morți și 2.300 de răniți, anunță junta militară
Zelenski, nemulțumit de noul acord privind mineralele propus de SUA, care ar putea amenința aderarea Ucrainei la UE
VIDEO // Cutremur în Myanmar: Bilanțul victimelor a urcat la 144
Cutremur devastator în Myanmar. Uniunea Europeană, pregătită să ofere ajutor de urgență
Ucraina declară că acordul cu SUA privind resursele sale minerale nu este finalizat
Aliații europeni sunt de acord să nu ridice sancțiunile împotriva Rusiei
Şase persoane au decedat după scufundarea unui submarin turistic lângă staţiunea egipteană Hurghada
Șeful diplomației franceze pledează pentru un dialog cu Beijingul pentru a face față crizelor globale
Consumul de energie electrică a scăzut. Ministerul Energiei a explicat cum va fi acoperit necesarul de electricitate după încheierea sezonului de încălzire
Șapte antreprenori vor primi sprijin pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică
Ministrul Culturii al Ucrainei, în vizită la Casa Ucraineană din Chișinău: „Sunt în Moldova pentru a insufla încredere și mândrie națională”
Grădinițele alolingve vor beneficia de materiale didactice pentru învățarea limbii române
42 de companii au depus ofertele pentru construcția în Republica Moldova a parcurilor fotovoltaice și eoliene mari
Președinta Maia Sandu a salutat sancțiunile impuse de către Regatul Unit unor persoane și entități afiliate grupării criminale Șor
Premierul Dorin Recean a participat la prezentarea Indicelui de transformare și reformă economică a Republicii Moldova
Prim-ministrul Dorin Recean: „Nicio țară nu a devenit o poveste de succes fără sprijin solid și parteneriate puternice”
GALERIE FOTO // Conferință de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și ministra Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock
Dorin Recean: „Prietenia dintre Republica Moldova și Germania este una solidă, bazată pe încredere, respect și rezultate”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock
Rețeaua Evrazia, care ar opera în numele oligarhului fugar Ilan Șor, sancționată de Marea Britanie
Germania oferă un nou ajutor de 37 de mln de euro pentru țara noastră. Annalena Baerbock: „Republica Moldova se află pe calea reformatoare și face progrese notabile”
Încotro se îndreaptă Republica Moldova? Vicepremierul Oleg Serebrian, în discuție cu elevii de la Liceul „Aristotel” și studenții din Clubul Tinerilor Diplomați
Circa 30 de afaceri agricole au beneficiat deja de sprijin financiar, prin Programul „Facilitatea de Creditare în Agricultură”
ANSP: Circa 250 de persoane s-au infectat anul trecut cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe