ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un virus care ataca sistemele informaționale a cinci instituții publice din R. Moldova a fost blocat de organele de drept

09:28 | 04.02.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Procuratura Generală în comun cu Serviciul de Informații și Securitate și Întreprinderea de Stat ”Centrul de telecomunicații speciale” au identificat și blocat activitatea unui virus, care viza sistemele informaționale a cinci instituții publice din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Potrivit datelor oferite de Procuratura Generală, informațiile din calculatoarele infectate nu au fost compromise, întrucît virusul a fost depistat în faza incipientă, astfel fiind stopată orice tentativă a software-ului rău intenționat de a-și instala componentele în calculatoare, precum și a rula comenzile de pe serverul atacatorilor. 

În urma analizei efectuate de specialiștii IT au fost identificate șase servere de comandă și control, toate localizate peste hotarele țării. De asemenea, au fost stabilite probe care demonstrează că soft-ul malițios utiliza tehnici de criptare avansate. Infectarea cu acest tip de virus, de cele mai dese ori, a avut loc prin e-mailuri care arată identic cu mesajele de corespondență oficială. Informația criptată nu părăsea calculatorul victimei, iar pentru decriptare se cerea o recompensă care varia în funcţie de numărul de fișiere criptate, precum și de tipul extensiei acestora.

În prezent experții elucidează cazul și atenționează autoritățile și instituțiile guvernamentale asupra riscurilor din mediul on-line și recomandă respectarea practicilor de securitate informațională.

 

 

 

 

 

img15000718

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!