ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii R. Moldova vor avea acces la televiziune digitală terestră fără abonament

15:28 | 01.02.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Aproximativ 80 la sută din populaţia R. Moldova va putea recepţiona în curînd semnalul de televiziune digitală terestră. Acest lucru va deveni posibil odată cu lansarea primului multiplex național (A) care are capacitatea de a transmite pînă la 15 posturi TV, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, televiziunea digitală terestră va putea fi recepţionată fără abonament, prin antenă, în majoritatea raioanelor ţării. Semnalul va avea recepţie mobilă a unui număr mai mare de posturi TV cu o calitate mai bună a imaginii şi a sunetului, cu posibilitatea de a recepţiona gratuit canale HD.

Conform Raportului Grupului de lucru interinstituţional privind realizarea Programului de tranziţie de la televiziunea analogică la cea digitală terestră pentru semestrul II al anului 2015, Întreprinderii de Stat ”Radiocomunicaţii” i-au fost eliberate licenţele de utilizare a frecvenţelor/canalelor TV pentru crearea a două multiplexe cu acoperire naţională. 

Primul multiplex (A) are deja capacitatea de a acoperi mai multe zone din R. Moldova cu semnal TV digital terestru. Pentru aceasta au fost realizate acţiuni de modernizare a infrastructurii, inclusiv instalarea a 17 emiţătoare la stațiile din Edineț, Soroca, Trifeşti, Mîndreştii Noi, Ungheni, Ivancea, Străşeni, Hînceşti, Chişinău, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Comrat, Cahul, Baimaclia, Drochia şi Tighina. 

La 28 ianuarie curent, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anunţat concurs public privind suplinirea capacităţilor disponibile în multiplexul național (A), care va putea transmite pînă la 15 posturi TV. 

Cel de-al doilea multiplex naţional este deocamdată la nivel de elaborare. 

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16000817

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!