ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Politicienii moldoveni consideră că referendumul din Marea Britanie nu va influenţa în mod direct R. Moldova

12:29 | 27.06.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Politicienii moldoveni consideră că referendumul din Marea Britanie nu va influenţa în mod direct Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că rezultatul referendumului ar reprezenta o decizie problematică atît pentru Marea Britanie, instituţiile europene, cît şi pentru ţările din zona estică. „Ţările din UE urmează să se concentreze asupra rezolvării acestei chestiuni, de aceea vor avea mai puţin timp pentru probleme existente în spaţiul estic, inclusiv din R. Moldova. Decizia va lăsa o amprentă asupra stării de lucru din ţara noastră, însă situaţia depinde de stabilitatea politică şi nivelul de percepţie a lucrurilor”, a specificat Diacov.

„Dacă Marea Britanie a decis să părăsească UE, atunci trebuie să o facă rapid şi fără mari probleme atît pentru ţară, cît şi pentru UE. Urmărim cum va evolua situaţia. Nu cred că vom fi afectaţi în mod direct şi imediat. Nu trebuie să intrăm în panică, ci să muncim mai departe pentru dezvoltarea R. Moldova, lupta cu corupţia, şi continuarea parcursului european”, a menţionat preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru.

La rîndul său, deputatul PL, Lilian Carp, a susţinut că UE ar urma să i-a act de această hotărîre. „Trebuie să luăm în considerare şi faptul că Parlamentul englez poate respinge rezultatul referendumului. Totuşi, ieşirea din UE va fi un proces de lungă durată. R. Moldova nu face parte din UE, astfel aceasta ar putea fi afectată doar indirect prin intermediul persoanelor care au atît cetăţenia R. Moldova, cît şi a UE, în ceea ce priveşte angajarea în cîmpul muncii sau alte momente, însă şi aici totul depinde de procesul de negociere între Marea Britanie şi UE”.

„Ţările UE trebuie să se consolideze, să facă unele concluzii bazate pe greşelile anterioare, iar pentru R. Moldova este important să continue modernizarea europeană. Este regretabil că unii politicieni se bucură de această decizie a britanicilor, mai ales că sute de mii de  moldoveni se află temporar sau permanent în ţările UE şi unele probleme se vor răsfrînge şi asupra acestora”, a menţionat membrul Platformei Social Democratice Pentru Moldova, Artur Reşetnicov.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a specificat că Brexit înseamnă începutul sfîrșitului Uniunii Europene. „Pentru țările europene devine mai importantă propria suveranitate, păstrarea tradițiilor și a propriilor interese naționale decît beneficiile economice temporare pe care le aduce spațiul Shengen. R. Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface și pierde vagoane, dar trebuie să învățăm să ne dezvoltăm cu forțele proprii”, a spus Dodon.

La data de 23 iunie curent, în Marea Britanie s-a desfăşurat referendumul privind rămînerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului. 

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img16005161

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!