ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost marcată Ziua Armatei Române

15:44 | 25.10.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Cu ocazia Zilei Armatei Române, marcate  la 25 octombrie, Ambasada României în R. Moldova a organizat astăzi o depunere de flori la Cimitirul Eroilor din Chişinău, informează MOLDPRES.

La eveniment au luat parte Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, atașatul român al apărării, colonelul Dumitru Neacșu, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie,  Orchestra Prezidențială și militari din structura de gardă și protocol a Ministerului Apărării al R. Moldova, participanţi la războiul de pe Nistru, profesori, elevi ș.a.

Un sobor de preoți condus de Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Înalt Preasfințitul Petru, a oficiat un ceremonial religios.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă a mulţumit tuturor celor prezenţi care au venit să cinstească memoria ostaşilor români.

„În R. Moldova sînt peste 200 de locuri unde au luptat şi au căzut ostaşi români. Aici, în acest cimitir au fost înmormîntaţi oameni de diverse naţionalităţi - români, nemţi, francezi, cehi, ruşi, austrieci, polonezi, care s-au jertfit pentru ţara lor. Aceşti oameni merită să aibă un loc decent de veci.  Aceşti eroi merită  recunoştinţa noastră, a tuturor”, a constatat Daniel Ioniţă.

Solicitat de MOLDPRES, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie a menţionat că ziua de 25 octombrie este o zi importantă pentru noi, cînd îi comemorăm pe eroii de diverse naţionalităţi, căzuţi pe teritoriul ţării noastre în primul şi cel de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Comitetului de salvare a Cimitirului Eroilor din Chişinău, Boris Volosatîi,  a afirmat că organizaţia pe care o conduce de mai bine de 10 ani depune eforturi susținute pentru a restabili acest cimitir, unde şi-au găsit locul de veci peste 3000 de ostaşi de diverse naţionalităţi.

Ziua Armatei Române a fost instituită în 1959. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img16008434

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!