ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 30 de secţii de votare vor fi deschise în R. Moldova pentru alegerile parlamentare din România

12:53 | 28.11.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Peste 30 de secţii de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile parlamentare din România desfăşurate la 11 decembrie curent. Anunţul a fost făcut astăzi de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

În cele 35 de secţii de votare deschise pe teritoriul ţării vor fi distribuite 87500 de buletine de vot. „Acest scrutin electoral introduce două noi particularități. Cetățenilor români din străinătate li se oferă posibilitatea de a vota prin corespondență și totodată de a vota la secțiile special înființate la solicitarea alegătorilor. În R. Moldova în registrul electoral de la misiune s-au înregistrat 2446 de persoane, dintre care 880 au fost validate de către autoritatea electorală permanentă pentru votul prin corespondență”, a precizat Daniel Ioniță.

Ambasadorul României la Chişinău a specificat că pentru a evita fraudele electorale, autoritățile române vor introduce o nouă procedură în timpul votului - scanarea actelor de identitate a votanților, iar la finalul scrutinului procesul de numărare a voturilor va fi înregistrat video.

„În timpul votării, pe lîngă pașaportul românesc, basarabenii trebuie să prezinte şi actele de identitate care să ateste reședința acestora în R. Moldova. Cele mai multe secţii de votare vor fi deschise la Chişinău - 12 secții. Totodată, în centrul ţării vor fi deschise secții de votare în Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii-Noi, Bardar și Călărași. În sudul R. Moldovei vor fi deschise secții de votare la Consulatul General al României din Cahul, Cantemir, Leova, Cimișlia, Giugiulești și Carabetovca, iar la nordul țării vor fi deschise secții de votare la Consulatul General al României din Bălți, Drochia, Edineț, Florești, Fălești şi Soroca”, a menţionat Ioniţă.

În alegerile prezidenţiale din România desfăşurate în anul 2014, pentru cetăţenii români din R. Moldova au fost deschise 23 de secţii de votare.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

img16009456

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!