ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerele Educației din R. Moldova și România au semnat un Protocol de colaborare pînă în anul 2019

15:38 | 22.12.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Educației din Republica Moldova și Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice din România au semnat astăzi un Protocol de colaborare pînă în anul 2019, ce prevede acordarea susținerii în procesul de reformare a sistemului de învățămînt din țara noastră, informează MOLDPRES.

Documentul stipulează ca tinerii din R. Moldova să poată beneficia de burse de masterat în universitățile din România, organizarea a circa 400 de stagii de formare continuă în țara vecină pentru cadrele didactice de la noi din țară, organizarea taberelor de vară pentru elevii moldoveni în instituțiile de învățămînt din România, creșterea numărului de burse pentru unele specialități ș.a.

Ministrul Educației al R. Moldova, Corina Fusu, a menționat în cadrul evenimentului că protocolul semnat „creează un cadru legal pentru susținerea reformei sistemului de învățămînt din partea autorităților române, racordarea învățămîntului la standarde europene, precum și oferirea permanentă a schimbului de experiență între cele două state”.

La rîndul său, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că acordul încheiat între cele două state reprezintă o dovadă în plus a susținerii dezvoltării R. Moldova în toate domeniile. „Universitățile din România sînt interesate să colaboreze direct cu instituțiile academice din R. Moldova, pentru a-și extinde programele de colaborare. Drept exemplu pot aduce deschiderea recentă a Centrului român de Informare de la universitatea „Alecu Russo” din Bălți și extinderea universității Dunării de Jos din Galați la universitatea din Cahul. Scopul principal al acestui acord este ca tinerii moldoveni să revină în țară și să aplice în practică cunoștințele obținute în România”, a afirmat Ioniță.

R. Moldova are semnat astfel de acorduri cu circa 70 de state, printre care Ucraina, Germania, Polonia, Estonia, Bulgaria, Federația Rusă, Italia etc.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img16010213

img16010213

img16010213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!