ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viaţă actorul Mihai Curagău

12:24 | 24.12.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul actor de teatru și film, Mihai Curagău, Artist al Poporului, actor la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” s-a stins din viaţă în dimineața zilei de astăzi, la vîrsta de 73 de ani, în urma unei boli incurabile, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, actorul Jan Cucuruzac, Artist al Poporului a afirmat că a fost coleg de scenă cu Mihai Curagău, de la începutul carierei lor, mai întîi, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, apoi – la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”.

”Mihai Curagău a fost un om de mare omenie și un actor extraordinar. Ultima dată am jucat împreună în luna noiembrie, la Iași, România, în spectacolul  ”Angajare de clovn” de Matei Vișniec. Spectacolul a fost filmat de TVR Iași și înregistrarea urmează să ajungă la noi la teatru. Nu știam că suferă de o boală grea.  El nu spunea nimănui de suferințele sale. Plecarea lui este o pierdere irecuperabilă pentru teatrul național”, a constatat Jan Cucuruzac.

Mihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălăneşti din raionul Nisporeni, într-o familie numeroasă, cu opt copii. A urmat studii de actorie de teatru şi film la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1960-1964).

După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca actor la Teatrul muzical-dramatic A. S. Puşkin (azi – Teatrul Naţional "Mihai Eminescu") din Chişinău unde joacă, îndeosebi, roluri de comedie. 

În anul 1993 se transferă ca actor la Teatrul „Satiricus” din Chişinău. 

A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă ”Se caută un paznic”, interpretînd rolul Michiduţă. A colaborat ulterior şi cu alţi regizori de prestigiu din R. Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru şi Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul Polobocul (1991).

În noiembrie 2003, a fost tipărită cartea ”Argint viu pe scîndura scenei”, dedicată actorului de teatru şi film Mihail Curagău, autorii articolelor fiind critici, regizori, teatrologi, filmologi şi colegi de breaslă. În carte sînt numeroase imagini din spectacole și filme, cît şi fotografii din albumul familiei.

Mihai Curagău a fost distins cu titlul de Artist al Poporului. A creat în scenă peste 100 de chipuri artistice, iar ca actor de cinema s-a produs în circa 40 de filme. Regretatul critic de teatru  Gheorghe Cincilei l-a caracterizat  drept ”argint viu pe scîndura scenei” și ”un adevărat fenomen în arta teatrală a Moldovei”.

Mîine, duminică, la ora 17.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al artistului Mihai Curagău va fi depus la  Catedrala ”Sfînta Teodora de la Sihla”, iar luni, la 10.00 – la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, unde, la ora 11.00, va avea loc un miting de doliu. Mihai Curagău va fi înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)  

img16010268

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!