ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CCM: „Legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa instanţelor judecătorești”

16:56 | 10.01.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Curtea Constituţională (CCM) a respins astăzi examinarea sesizării depuse de deputatul PLDM, Grigore Cobzac, privind legalitatea deciziei şefului statului, Igor Dodon, de a retrage cetățenia R. Moldova fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, informează MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al CCM, sesizarea a fost restituită liberal-democratului deoarece aceasta a fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

CCM a precizat că Legea prevede că: „Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat în Curtea Supremă de Justiţie în termen de şase luni de la data intrării în vigoare". Astfel, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești.

Preşedintele ţării, Igor Dodon, a semnat la începutul lunii ianuarie curent decretul de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova fostului Preşedinte al României, Traian Băsescu. Cu trei zile mai tîrziu, deputatul Grigore Cobzac a depus o sesizarea CCM prin care a solicitat recunoașterea decretului drept neconstituțional.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17000193

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!