ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi creat un laborator modern pentru depistarea infecțiilor transmisibile prin sînge

16:45 | 06.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Un laborator modern pentru depistarea infecțiilor transmisibile prin sînge va fi creat în Republica Moldova. Acţiunea se încadrează în proiectul „Consolidarea securității hemotransfuzionale în R. Moldova 2017-2021” lansat astăzi de Ministerul Sănătății şi Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui, informează MOLDPRES.

În cadrul acestui laborator vor fi testate produsele sangvine recoltate din raioanele ţării. „De asemenea, proiectul prevede dotarea centrelor de transfuzie din țară cu dispozitive medicale moderne şi sigure pentru recoltarea sîngelui. Vor fi create spații adecvate pentru păstrarea produselor sangvine. La fel, va fi creat un grup de lucru care va revizui şi moderniza sistemul informațional automatizat al Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui”, a specificat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

La rîndul său, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui, Svetlana Cebotari, a menţionat că procesul de testare a sîngelui va fi automatizat, iar datorită acestui fapt vor fi excluse erorile umane. „Totodată, personalul medical din centrele de transfuzie şi instituții medicale va fi instruit să efectueze transfuzii de sînge în condiții sigure. În urma acestei măsuri vom putea oferi pacienților produse sangvine sigure”, a spus Cebotari

În cadrul proiectului, organizația Crucea Roşie din Elveția va oferi suport tehnic şi financiar în valoare de aproximativ 16 milioane de lei, pentru realizarea măsurilor planificate.

Proiectul va fi implementat în baza unui acord semnat între Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui şi organizația Crucea Roșei din Elveția. Prima etapă a acestuia a fost implementată în anii 2014-2016, perioadă în care a fost modernizat  Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17002634

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!