ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul Elveţiei a susţinut crearea unei pieţe moderne în raionul Cimişlia

12:31 | 26.04.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Agenţia de Dezvoltare Regională Sud a anunţat că pînă la finele anului curent în satul Selemet, raionul Cimişlia, va fi deschisă o piaţă modernă, amenajată de primăria locală pe bani europeni, comunică MOLDPRES.

„În Selemet sînt mulți fermieri care produc brînză, miere de albini, ciuperci, legume, aceasta fiind singura lor sursă de existență. Sîntem vizitați periodic și de locuitori din Chișinău care preferă să parcurgă circa 60 de km pînă la noi pentru a cumpăra lactate și legume proaspete. Construcția acestei piețe va avea un ecou benefic pentru activitatea producătorilor agricoli și, totodată, va aduce venituri suplimentare în bugetul local", a afirmat Tatiana Badan, primarul comunei Selemet.

În prezent, localnicii îşi comercializează marfa practic în stradă, pe un sector de drum de aproape un kilometru lungime. Însă deja din această toamnă în regiune se aşteaptă deschiderea unei pieţe cu o suprafaţă de circa 500 metri pătraţi şi care va cuprinde o sută de tarabe. Pentru finalizarea lucrărilor de amenajare şi utilare a acestui spaţiu comercial este nevoie de 24,2 mii de dolari, dintre care 20 de mii reprezintă grantul acordat de Guvernul Elveţiei. Aceasta este cea de-a doua contribuţie financiară a autorităţilor elveţiene la modernizarea pieţei de la Selemet, la sfîrşitul anului trecut elveţienii mai oferind un grant de 20 de mii de dolari.

Selemet este una din cele șase localități din țară care au primit din partea Guvernului Elveţiei granturi  în valoare de 20 mii de dolari pentru impulsionarea mediului de afaceri local, în cadrul proiectului “Migrație și dezvoltare locală” (MiDL).

„În cadrul proiectului comunitar se va construi o hală ecologică unde producătorii de lactate, carne și afumături își vor comercializa mărfurile în condiții sanitare adecvate. Al doilea proiect ține de amenajarea, utilarea și îngrădirea suprafeței propriu-zise a pieței. Împreună acestea formează un singur obiect comercial care are toate utilitățile asigurate și care va genera venituri suplimentare pentru fermieri", a explicat Veaceslav Bulat, expert economic la Proiectul “Migrație și dezvoltare locală”.

Proiectul “Migrație și dezvoltare locală” este o iniţiativă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, susţinut de mai multe organizaţii internaţionale. MiDL este implementat în perioada 2015-2017 în parteneriat cu Guvernul R. Moldova, autorităţile locale, organizaţii neguvernamentale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţi originari din comunităţile-ţintă. La proiect participă 25 de sate şi oraşe din ţară.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17003095

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!