ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Partidul Democrat a comentat retragerea PL din Coaliția de guvernare

12:39 | 30.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mai /MOLDPRES/. Partidul Democrat din Moldova (PDM) a comentat retragerea Partidului Liberal (PL) din Coaliția  de guvernare. Declarațiile au fost făcute astăzi de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în urma ședinței săptămînale de lucru a formațiunii, informează MOLDPRES.

În cadrul unui briefing de presă, președintele PDM a specificat că decizia liberalilor ar fi fost luată din două motive. „Primul motiv este legat de factorul emoțional, iar altul de o posibilă dorință a PL de a-și reface forțele pentru alegerile parlamentare din 2018, fiind în opoziție. Acțiunile anticorupție nu trebuiau să determine plecarea lor, ci trebuiau să rămînă în interiorul sectorului justiției și nu între partide sau sistemul politic”, a spus Plahotniuc.

Totodată, liderul democraților a remarcat că formațiunea a anticipat plecarea PL de la guvernare. „Am știut că vor fi probleme legate de momentul ales pentru reformarea Guvernului. Deși aveam o viziune comună, liberalii își doreau ca reforma să fie făcută mai tîrziu, în timp ce noi dorim ca aceasta să fie realizată acum. Din rațiuni electorale, era ideal să amînăm reformele pînă după alegeri, însă situația din țară impune ca acestea să fie înfăptuite acum, întrucît amînarea lor nu este posibilă”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

„Nu criticăm și nu judecăm decizia PL, o respectăm și vom merge înainte. Am avut un parteneriat politic foarte bun cu colegii liberali, am făcut multe lucruri importante pentru țară și pentru oameni. Chiar și cu PL în afara Coaliției, sper că vom colabora politic pe proiectele benefice pentru țară și pentru oameni. Nu există nici o îndoială că și în continuare Coaliția de guvernare va funcționa, iar Executivul are un puternic mandat politic pentru a implementa programul de guvernare”, a menționat Plahotniuc.

PL a anunțat la finele săptămînii trecute că se retrage din majoritatea parlamentară, după ce a fost reținut primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, precum și alți funcționari liberali. Miniștrii şi viceminiștrii de la Educaţie şi Mediu şi-au depus ieri cererile de demisie la Cancelaria de Stat, iar vicepremierul Gheorghe Brega a depus anterior o cerere de concediu care a început cu ziua de ieri.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17004045

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!