ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat un proiect de lege ce oferă mai multă independență Centrului Național de Acreditare

15:43 | 31.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Centrul Național de Acreditare MOLDAC va obține o mai mare independență și imparțialitate în conformitate cu un proiect de lege aprobat în ședința de astăzi a Guvernului și care urmează să fie remis Parlamentului spre examinare, informează MOLDPRES.

Potrivit modificărilor, organizarea și funcționarea Consiliului de acreditare, precum și modul de alegere/numire a membrilor acestuia ”va fi stabilit în regulamentul consiliului, elaborat și aprobat de Centrul Național de Acreditare, avizat de părțile interesate”. Astfel, va fi exclusă obligativitatea de a aproba regulamentul, elaborat de același Centru, de către ”organul central de specialitate al administraţiei publice responsabil de infrastructura calităţii”. Numărul membrilor Consiliului va fi redus de la 15 la 11.

De asemenea, componenţa Consiliului de acreditare urmează să fie aprobată de Centrul Național de Acreditare, dar nu de ”organul central de specialitate al administraţiei publice responsabil de infrastructura calităţii”, în persoana Ministerului Economiei, cum se proceda pînă în prezent.

Anunțurile Consiliului vor fi publicate pe pagina web oficială a Centrului Național de Acreditare, dar nu și în ”Monitorul Oficial”.

Modificările respective au fost operate după ce instituția europeană pentru acreditare a constatat, în urma unei evaluări, ”unele deficiențe referitoare la faptul că membrii Consiliului de Acreditare nu sînt independenți față de Guvern”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!