ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Militarii prin contract vor putea avea mai multe cetățenii

16:24 | 31.05.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat un proiect ce prevede abrogarea mai multor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor prin contract ce interzic dreptul acestora de a deține mai multe cetățenii, după ce Curtea Constituțională a decis că prevederile legale, care interzic multipla cetățenie pentru militarii prin contract, este neconstituțională. Documentul va fi propus Legislativului spre examinare și adoptare, informează MOLDPRES.

La sfîrșitul lunii ianuarie 2017 Curtea Constituțională a decis că prevederile legale care interzic multipla cetățenie pentru militarii prin contract, este neconstituțională. Autorul sesizării, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a menționat atunci în adresarea către Înaltă Curte că această lege nu respectă dreptul la egalitate al militarilor angajați prin contract, în comparație cu cel al altor funcții publice. Autorul a indicat și faptul că tinerii cu multiplă cetățenie nu beneficiază nici de dreptul să facă studii la Academia Militară „Alexandru cel Bun”.

Curtea a statuat că jurămîntul militar, dat față de Republica Moldova, reprezintă asumarea responsabilității pentru respectarea legilor și regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituționale și legale atrage după sine răspunderea juridică. Astfel, militarul poate fi tras la răspundere pentru trădare de patrie, divulgarea secretului de stat, predarea de bună voie în prizonierat, părăsirea samavolnică a cîmpului de luptă sau refuzul de a acţiona cu arma.

În decizia sa, Curtea s-a ghidat de normele internaționale și naționale care vizează acest subiect, făcînd referire la jurisprudența Curții Europene, care a stabilit că prin alegerea carierei militare, membrii forţelor armate se supun de bună voie unui sistem de disciplină militară şi unor limitări ale drepturilor şi libertăţilor pe care acest sistem le implică. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17004102

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!