ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Finanțelor a prezentat spre consultare publică Conceptul programului „Prima Casă”

17:05 | 31.05.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Finanţelor a elaborat și prezentat spre consultare publică Conceptul programului guvernamental ”Prima Casă”, prin care familiile tinere să poată accesa credite imobiliare în condiţii facilitate de pînă la 900 000 de lei, informează MOLDPRES.

Prin lansarea acestui program, Guvernul încearcă să ajute tinerii să contracteze credite ipotecare prin creșterea termenului de scadență a acestor împrumuturi, garantarea parțială a creditului de către stat și micșorarea participației proprii inițiale a beneficiarului la achiziția locuinței.

Se prevede că ”statul va garanta 50 la sută din soldul creditului” și ”va asigura restricționarea mărimii ratei dobînzii aplicată la creditele ipotecare prin programul ”Prima casa”, se spune într-o notă informativă anexată la concept de către Ministerul Finanțelor. Potrivit proiectului, plafonul maxim de achiziție a locuinței este de un milion de lei, dintre care participația beneficiarului este de 5 la sută din suma totală. Termenul creditului va fi de pînă la 25 de ani.

Beneficiarul Programului, concomitent cu achitarea plății lunare pentru credit va plăti, lunar, băncii finanțatoare un comision de garantare în sumă de 0,5 la sută anual din soldul garanției de stat. Comisionul de garantare va fi revizuit cel puțin o data la 2 ani de către Ministerul Finanțelor.

Documentul stipulează condițiile de gajare, onorare a angajamentelor de către familiile tinere și ce va urma în cazul în care acestea nu vor fi onorate.

Proiectul Conceptului Programului ”Prima Casă” este plasat pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor. Termenul limită de prezentare a comentariilor de către părţile interesate este 12 iunie 2017.

În cadrul Programului ”Prima Casă” derulat în perioada anilor 2011–2012 de Primăria municipiului Chișinău au fost acordate circa 250 credite imobiliare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!