ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Italia marchează Ziua Naţională

09:15 | 02.06.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Astăzi este Ziua Proclamării Republicii Italiene (1946), stat în sudul Europei, ocupînd Peninsula Italică, insulele Sardinia, Sicilia, Elba şi alte insule mai mici. Se învecinează cu Franţa, Elveţia, Austria, Slovenia, Marea Adriatică, Marea Ioniană și Marea Mediterană, informează MOLDPRES.

Italia este un stat unitar, republică parlamentară. Ea acoperă o arie de 301.338 km² și are o climă temperată; datorită formei părții sale continentale, este denumită pe plan intern lo Stivale („Cizma”). Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată țară a Europei. Italia este o țară foarte dezvoltată și are a treia cea mai mare economie din zona Euro și a opta din lume după PIB nominal. Ea joacă un rol de frunte în afacerile militare, culturale și diplomatice mondiale și este considerată o putere regională majoră. Italia este unul dintre membrii fondatori și unul dintre membrii de frunte ai Uniunii Europene, fiind membră și a mai multor instituții internaționale.

În timpul Renașterii, cultura italiană a înflorit, producînd cărturari, artiști și polimați ca Leonardo da Vinci, Galileo, Michelangelo și Machiavelli. Exploratorii italieni ca Marco Polo, Columb și Vespucci au descoperit noi rute către Orientul Îndepărtat și către Lumea Nouă, contribuind la epoca marilor descoperiri pentru europeni.

Italia a devenit republică după un referendum ținut la 2 iunie 1946, zi sărbătorită de atunci ca „Ziua Republicii”. A fost pentru prima oară cînd femeile italiene au avut drept de vot. 

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Italiană au fost stabilite la 21 februarie 1992. 

Potrivit statisticilor oficiale, în perioada ianuarie–noiembrie 2016, exporturile moldovenești în această țară au însumat 180,8 mil. dolari SUA, iar importurile din Italia s-au cifrat la 258,6 mil. dolari SUA. Italia este al doilea partener comercial al RM din ţările UE la export şi al treilea la import.

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova funcţionează 1228 întreprinderi cu capital italian. Investiţiile în capitalul social au însumat 1724 mln. lei, Italia clasîndu-se pe locul doi în topul ţărilor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova.

Printre cele mai mari întreprinderi cu participarea capitalului italian se numără: Banca comercială "Eximbank-Gruppo Veneto Banca", "Fashion Group", "Calmo International", "Piele", "Steaua-Reds", "Immobildream" ș.a.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)