ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a reluat achizițiile de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan

10:32 | 06.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova a reluat la 5 iunie achizițiile de energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, care a recîștigat dreptul de a asigura circa 70 la sută din livrările de energie electrică. Alte 30 la sută din necesități vor fi acoperite de importurile din Ucraina, informează MOLDPRES.

Un comunicat de presă de la compania de stat Energocom, care efectuează achizițiile, precizează că după semnarea contractului cu ”DTEK  Traiding”  (Ucraina) la finele lunii martie 2017, Centrala de la Cuciurgan, care este deținută de gigantul rus Inter RAO EES, ”a prezentat o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, respectiv cu circa 10 la sută mai mic față de prețul achitat în prezent”.

”Avînd în vedere aceste condiții noi, datorită cărora Republica Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cît mai mult furnizările de energie electrică, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii și s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu compania Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, care a intrat în vigoare începînd cu 5 iunie 2017”, se mai spune în comunicat.

Ambele contracte sînt valabile pînă la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică.

Contractul cu administrația centralei din regiunea transnistreană a fost semnat pe 4 iunie. Nici în cazul acesta, dar nici în momentul semnării acordului cu firma ucraineană nu a fost anunțat prețul de achiziție.

Recent, Ministerul Energiei și Industriei Cărbunelui din Ucraina estima că în a doua jumătate a anului 2017 va reduce de trei ori livrările de energie electrică către Republica Moldova.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17004252

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!