ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost desemnaţi cîştigătorii concursului „Cea mai bună idee inovaţională”

12:05 | 16.06.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Peste 30 de idei inovaționale de afaceri au fost prezentate ieri la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul concursului ”Cea mai bună idee inovațională”, organizat de instituţia gazdă, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), informează MOLDPRES.

Prim-vicepreşedintele AŞM, Ion Tighineanu, a menţionat că scopul concursului ”Cea mai bună idee inovațională” a fost de a susține și promova ideile tinerilor care doresc să-și deschidă propria afacere, astfel contribuind la dezvoltarea social-economică a țării, precum și la identificarea celei mai viabile idei de afacere în domeniul inovațiilor.

În debutul manifestării, directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, a subliniat că, deoarece competitivitatea este un garant al calității oricărei societăţi, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală şi-a propus împreună cu AȘM, AITT și ODIMM să susțină acest concurs, în așa fel încît să fie creată o platformă de networking, de conexiune. "AGEPI este competentă în a proteja obiectele de proprietate intelectuală, iar cele mai multe din ideile inovaționale prezentate în cadrul concursului țin de potențiale invenții, modele industriale etc. Vă așteptăm la AGEPI să vă protejați creațiile”, a accentuat Lilia Bolocan.

În continuare, tinerii au avut la dispoziție 5 minute pentru a-și prezenta, în fața juriului, ideea inovațională de afacere.

Cele mai bune idei inovaţionale au fost demonstrate de către Dorin Pușcașu și Cristian Rusu. Tinerii au prezentat prima platformă cloud public din R. Moldova, obținînd astfel premiul mare în valoare de 10 000 lei. De asemenea, cîștigătorii au fost înscriși automat în concursul proiectelor de transfer tehnologic, obținînd șansa de a primi finanțare de 1 000 000 lei pentru implementarea ideii inovaționale de afacere menționate.

Locul II a revenit Cristianei Grati pentru ideea realizării unei cărți-joc pentru copii cu elemente interactive în vederea dezvoltării abilităților cognitive. Cristiana a intrat în posesia unui premiu în valoare de 7 mii de lei.

Pe locul III s-a clasat Denis Roșca care a venit cu ideea unui program scholarship pentru elevii și studenții din toată lumea. Cîștigătorul locului III a luat un premiu în valoare de 5 mii de lei.

În scopul susținerii și stimulării tinerilor inovativi, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a oferit o mențiune specială Nadejdei Cervinscaia, pentru ideea unei aplicații pentru telefon “U-cook 2.Moldova”. Astfel, directorul general adjunct AGEPI, Andrei Popa, a înmînat diploma AGEPI, însoțită de un premiu în valoare de 3 mii de lei.

La concurs au participat studenți, masteranzi, doctoranzi și tineri cu vîrsta cuprinsă între 18-35 ani, care au avut o idee inovațională de afaceri în următoarele domenii: Materiale, tehnologii și produse inovative; Tehnologii informaționale; Eficiență energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă; Biomedicină și Sănătate; Biotehnologii și Industria alimentară.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17004597

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!