ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a votat în primă lectură Legea cu privire la Guvern

15:09 | 30.06.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul Legii cu privire la Guvern, deși documentul a fost criticat de mai mulți deputați socialiști, comuniști și liberal-democrați, comunică MOLDPRES.

Proiectul a fost prezentat în plen de către directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, care a specificat că reforma prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate.

Potrivit proiectului, în urma reformei vor fi excluse funcțiile de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care la necesitate vor îndeplini și interimatul funcției de ministru.

Documentul votat în primă lectură descrie funcțiile, împuternicirile, domeniile de activitate ale Guvernului și reglementează modalitatea de exercitare a interimatului funcției de prim-ministru, prim-vice-priministru, vice-priministru și ministru. Actul mai stabileşte că în urma reformării Executivului va fi exclusă funcția de vicepremier pe probleme economice. O altă modificare prevede acordarea Premierului a împuternicirii de a modifica lista ministerelor, printr-o procedură simplificată.

Proiectul a fost criticat de opoziție, care a denunțat faptul că premierului îi sînt atribuite împuterniciri sporite. Fracţiunea socialiștilor a cerut ca odată cu modificarea legii să fie schimbat și Guvernul.

În documentul votat în primă lectură nu este indicat numărul ministerelor care vor activa în urma reformei şi nici a agenţiilor, însă anterior Premierul Pavel Filip a subliniat că Guvernul RM intenționează să activeze din vara acestui an cu nouă ministere și 50 de agenții. 

La finele şedinţei plenare, speakerul Adrian Candu a menționat că proiectul cu privire la Guvern urmează să fie examinat în lectură finală pînă la încheierea sesiunii curente.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)