ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomaţiei moldovenești a ținut un discurs la Reuniunea informală a miniştrilor de Externe din Statele membre OSCE

15:24 | 12.07.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării europene, Andrei Galbur, a participat ieri la Reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor participante la OSCE, care s-a desfăşurat în oraşul Mauerbach, Austria. Reuniunea ministerială a fost organizată de Preşedinţia austriacă pentru a stimula dialogul la nivel înalt cu privire la sfidările existente la adresa securităţii în spaţiul OSCE şi soluţiile posibile, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În discursul său, ministrul Andrei Galbur s-a referit în mod particular la subiecte ce vizează controlul armamentelor şi reglementarea conflictelor. În scopul asigurării transparenţei, predictibilităţii şi unei funcţionări normale a sistemului de securitate militară în Europa, este necesară revenirea statelor participante la respectarea unei ordini bazate pe reguli şi principii clare pentru toţi. În acelaşi context, şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a referit şi la o serie de îngrijorări existente, inclusiv reiterînd necesitatea finalizării retragerii forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul Galbur a accentuat că dialogul cu privire la revigorarea sistemului securităţii europene trebuie să includă pe agenda sa şi chestiunea conflictelor nesoluţionate. Fără a aduce prejudiciu activităţii formatelor de negocieri existente, eforturile de restabilire a încrederii în spaţiul OSCE trebuie să includă în agenda sa problematica conflictelor.

Oficialul moldovean a mai remarcat faptul că deteriorarea climatului de securitate impune necesitatea găsirii unor soluţii cuprinzătoare pentru problemele comune şi reluarea dialogului cu privire la restabilirea încrederii şi edificării unei veritabile comunităţi de securitate în spaţiul euroatlantic.

img17005438

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!