ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un protest împotriva modificării sistemului electoral a avut loc în capitală

13:23 | 30.07.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Reprezentanți ai societății civile și ai partidelor de opoziție au participat astăzi la un nou protest, în fața Legislativului, împotriva modificării sistemului electoral, informează MOLDPRES.

Protestul a fost susținut de mai multe partide politice - Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Nostru, Partidul Casa Noastră Moldova și Partidul Unității Naționale. Mai mulți lideri politici și activiști civici au vorbit în fața protestatarilor și au adus argumente împotriva sistemului de vot mixt.

„Sistemul electoral a fost modificat pentru ca cei de la putere să rămînă la conducere și după alegerile parlamentare. Vedem că zilnic legea și Constituția se încalcă, de aceea trebuie să demonstrăm că nu ne lăsăm călcați în picioare. Vocea noastră trebuie auzită”, a spus președintele PAS, Maia Sandu.

„Azi sîntem atît de mulți și toți am venit aici cu un gînd, că ceea ce se întîmplă este o încălcare a drepturilor omului. Trebuie să nu cedăm și să mergem înainte, deoarece avem nevoie de schimbări și de oameni integri la conducerea țării. Protestele noastre trebuie să continue”, a menționat liderul PPDA, Andrei Năstase.

La finalul acțiunii, protestatarii au votat o rezoluție pe care au anunțat că o vor transmite președintelui Parlamentului, Andrian Candu, Comisiei de la Veneţia, ambasadelor acreditate în Republica Moldova și Consiliului Europei. Demersul conţine argumentele societăţii civile şi protestatorilor împotriva modificării sistemului electoral.

Parlamentul a adoptat la 20 iulie, în lectură finală, proiectul legii privind modificarea sistemului electoral. Pentru un sistem de vot mixt au votat 74 de deputaţi. Documentul prevede că 51 de parlamentari vor fi aleși pe liste de partid, iar 50 în baza votului uninominal. Proiectul a fost modificat în conformitate cu propunerile Comisiei de la Veneția și supus mai multor dezbateri publice.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)