ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA, prin Programul GPOI, susțin proiectul de reconstrucție şi modernizare a Bazei Militare de Instruire a Armatei Naţionale

17:07 | 10.08.2017 Categorie: Politică

Chișinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Ambasadorul SUA în R. Moldova, James Pettit, alături de locțiitorul șefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, colonelul Eduard Ohladciuc, s-a deplasat la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale unde s-a documentat cu procesul de reconstrucție şi modernizare a bazei militare, renovate în cadrul Programului „Inițiativa globală pentru operațiuni de menținere a păcii” (GPOI), finanțat de Guvernul Statelor Unite ale Americii, informează MOLDPRES. 

Oficialii au vizitat cîmpul de ținte multifuncțional şi cele două tiruri modernizate în cadrul primei etape a proiectului, precum şi anexele a trei cazărmi aflate în construcție. De asemenea, ambasadorul Pettit şi colonelul Ohladciuc s-au deplasat la statul major al bazei militare, destinat pregătirii teoretice şi la orășelul tactic, care urmează a fi renovat şi utilizat pentru antrenamentele practice ale militarilor Armatei Naţionale, detașați în operațiunii de menținere a păcii cu mandat ONU. 

Colonelul Eduard Ohladciuc a mulțumit Guvernului SUA pentru sprijinul constant acordat Armatei Naţionale prin intermediul diverselor programe de instruire şi asistență, inclusiv în cadrul GPOI. „Noi ne-am alăturat acestui program pentru că am dorit să îmbunătățim condițiile de instruire a militarilor Armatei Naţionale care participă în operațiunii internaţionale de menținere a păcii sub egida ONU, iar SUA ne-au oferit această oportunitate. Contăm în continuare pe sprijinul partenerilor noştri americani şi sperăm să desfășurăm activități benefice pentru armatele ambelor țări”, a spus colonelul Ohladciuc. 

Fiind întrebat de către jurnaliști dacă SUA a sistat suportul financiar de 12,7 milioane pentru Armata Națională, Pettit a declarat că nu este vorba de ajutor financiar, este o pauză în acordare de echipament, fiindcă trebuie elaborat un plan concret pentru participarea viitoare a Armatei Naționale la exerciții în străinătate. 

Programul GPOI a fost fondat în 2004 şi reprezintă contribuția SUA la Planul de Acțiuni G8 pentru extinderea operațiunilor internaționale de menținere a păcii. Din 1997 şi pînă în prezent, în cadrul programului GPOI și celor care l-au precedat au fost instruiți militari în peste 53 de țări. Republica Moldova s-a alăturat programului GPOI în 2012, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de instruire a militarilor Armatei Naţionale detașați în misiuni externe de menținere a păcii cu mandat ONU. Programul prevedere modernizarea Bazei Militare de Instruire a Armatei Naţionale. 

Armata Națională participă în misiuni internaţionale de menținere a păcii începînd cu anul 1997, cu un total de aproximativ 300 de ofițeri şi subofițeri în Irak, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud, Coasta de Fildeș, Republica Central Africană, Georgia, Tadjikistan, Ucraina, Bosnia-Herțegovina, Macedonia şi Kosovo.

(Reporter V. Rusu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!