ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Operațiunile de transport rutier internațional cu Rusia vor fi efectuate de astăzi doar în baza autorizațiilor

11:00 | 14.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Unitățile de transport mărfuri și pasageri înregistrate în Republica Moldova vor putea intra de astăzi în Federația Rusă doar în baza autorizațiilor. La 14 august a intrat în vigoare acordul bilateral interguvernamental în domeniul transportului rutier internațional, semnat de cele două state la 31 mai 2017, informează MOLDPRES.

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) informa anterior că partea rusă s-a angajat să transmită operatorilor de transport moldoveni 75 mii de autorizații pentru transportul bilateral și tranzit de mărfuri și 750 de autorizații pentru transportul de mărfuri în/din țări terțe.

ANTA mai informa că autorizațiile pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri sînt eliberate la ghişeul unic al Agenției din data de 8 august. În ceea ce privește efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale pe teritoriul Federației Ruse, autorizațiile respective nu au fost transmise de către Ministerul rus al Transporturilor. ANTA atenționa operatorii de transport să evite planificarea curselor ocazionale pînă la recepționarea autorizațiilor.

Inițial, Federația Rusă amînase pînă la 1 septembrie introducerea autorizațiilor pentru transportul bilateral și cel de tranzit pentru operatorii de transport din Republica Moldova, ulterior însă a anunțat că instituie această obligație mai devreme cu două săptămîni. Anterior, relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri în regim bilateral și tranzit erau reglementate de o lege, adoptată în 1993, ce prevede regim liberalizat. În septembrie 2016, Moscova a denunțat acest acord, pe motiv că transportul rutier internațional cu toate statele membre ale UE, precum și cu statele care au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană, se face în bază de autorizații.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17006185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!