ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Benzina și motorina s-au ieftinit, după o creștere a prețului pe parcursul a șase săptămâni

14:48 | 22.08.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 aug. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 23 august – 5 septembrie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 16.95  lei pentru un litru, față de 17.06 lei anterior, iar la motorină de 14.55 lei, cu 22 de bani sub nivelul din perioada precedentă, informează MOLDPRES.

După o perioadă de șase săptămâni în care s-au înregistrat creșteri ale prețurilor la pompă, tendința s-a inversat. Noile prețuri la benzină și motorină vor fi puse în aplicare la miezul nopții, și vor fi valabile pînă la 5 septembrie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

Prețurile la bursele internaționale s-au redus semnificativ luni, în pofida prognozelor privind reducerea producției de petrol în SUA și problemelor cu care se confruntă unul din cele mai mari  câmpuri petroliere din Libia. Experții explică scăderea cotațiilor prin faptul că investitorii înregistrează profituri după o creștere semnificativă a costului petrolului la sfârșitul săptămânii trecute. Prețul la petrolul Brent era în seara zilei de luni de 51,31 dolari SUA pentru un baril, în scădere cu 2.58 la sută.

Prețul la petrolul Brent va oscila până la sfârșitul verii între 48 și 55 dolari SUA pentru un baril, sunt de părere experții internaționali. 

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, rata medie anuală a prețurilor la combustibili va fi de 6.1 și 0.6 la sută în anul curent și, respectiv, anul viitor.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17006365

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!