ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O instituţie din Slovenia s-a arătat interesată de parteneriate în Regiunea de Nord a țării

13:40 | 27.09.2017 Categorie: Regionale

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. O facultate din Slovenia este dispusă să colaboreze cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în domeniul cercetării, inovării și transferului tehnologic. Posibilităţile cooperării au fost examinate ieri la Bălţi, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor instituţiei slovene şi conducerea Agenţiei, transmite MOLDPRES.

Propunerea a fost lansată de Borut Rončević, directorul Institutului de Inovații și Tehnologii în Dezvoltarea Regională din cadrul Faculty of Information Studies (FIS), din orașul Novo mesto (Slovenia), care și-a manifestat interesul de a colabora în domeniul cercetării cu ADR Nord și alți potențiali parteneri din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Părţile au discutat despre o eventuală colaborare iniţial în cadrul proiectului „Calcul de înaltă performanță pentru inovații eficiente în Regiunea Dunării (2017-2019)”, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea și implementat de FIS, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) din R. Moldova și diverși parteneri din regiunea Dunării. 

„Ţinând cont de experiența noastră în domeniul implementării proiectelor europene, dorim să ne extindem parteneriatele, inclusiv în mediul academic, pentru a putea împreună face lucruri frumoase”, a spus Borut Rončević. Profesorul a menționat că instituția pe care o reprezintă își propune să creeze un laborator IT transnațional (supercomputer) pentru testarea noilor tehnologii. Reprezentantul FIS a precizat că în următoarele luni va reveni cu detalii în acest sens.

La rândul său, directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a subliniat că Agenția este interesată de colaborarea cu FIS, în special în contextul proiectului de creare la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic. Bândiu a specificat că unul din cele zece start-up-uri care urmează a fi lansate în cadrul viitorului Centru ar putea fi un laborator IT performant format în conlucrare cu partenerii sloveni.

Vizita reprezentanților Faculty of Information Studies la ADR Nord a fost facilitată de Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, instituție care colaborează cu ADR Nord din anul 2012. FIS este prima facultate ce funcționează independent față de universitățile din Slovenia. În R. Moldova, partenerii FIS sunt în prezent AITT şi Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, însă facultatea slovenă şi-ar dori mai multe relaţii de cooperare în ţara noastră.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)