ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul şi Parlamentul s-au întrunit în şedinţă comună

12:16 | 13.10.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Membrii Cabinetului de miniștri şi deputaţii s-au întrunit astăzi într-o şedinţă comună cu scopul de a sincroniza agendele și prioritățile Guvernului și Parlamentului în perioada următoare, comunică MOLDPRES.

Şedinţa a fost prezidată de Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip care au făcut o trecere în revistă a realizărilor, dar şi restanţelor din foia de parcurs a ambelor instituţii.

”Obiectivul nostru este să verificăm impactul normelor aprobate, precum și executarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Comisiile permanente au elaborat deja un plan de audieri săptămânale și la următoarea ședință a Biroului permanent vom aproba documentul”, a opinat Candu.

Speakerul a specificat că în şedinţă s-a discutat şi despre cele 11 restanţe din planul de peste 100 de acţiuni prevăzute până la finele anului curent. Printre acestea sunt şi numirea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Totodată, Andrian Candu a cerut respectarea termenelor de aprobare a legilor luând în calcul procedura de examinare în Parlament şi a îndemnat miniştrii să comunice mai intens cu membrii comisiilor parlamentare de profil.

Premierul Pavel Filip a remarcat că astfel de reuniuni contribuie la accelerarea adoptării măsurilor de modernizare a Republicii Moldova, în contextul acordurilor și angajamentelor pe plan extern. Astfel, șeful Executivului a menționat că luna viitoare va fi inițiată actualizarea Planului National de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE până în anul 2019, stipulând că este important să fie menținut ritmul în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului.

„În primul semestru a anului curent am îndeplinit 67% din planul de acţiuni asumate“, a specificat Filip. 

Premierul a venit şi cu o serie de precizări despre asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru care Moldova trebuie să îndeplinească 28 de condiţionalităţi. “Pentru a primi prima tranşă de finanţare avem sarcina de a îndeplini 10 condiţionalităţi, dintre care ultimele patru sunt în proces de realizare“, a conchis Filip.

Președinții comisiilor parlamentare și membrii Cabinetului de miniștri au discutat astăzi despre progresul și anumite dificultăți în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare în a doua jumătate a anului 2017, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017. De asemenea, a fost analizată realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi trasate prioritățile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament.

Tradițional, Parlamentul și Guvernul se convoacă în ședință comună la începutul sesiunilor parlamentare.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img17007991

img17007991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!