ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat trei regulamente privind buna funcționare a achizițiilor publice

15:52 | 10.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi Regulamentului privind modul de ținere a Registrului de stat al achizițiilor publice format de Sistemul Informațional Automatizat “Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender). Proiectul a fost elaborat pentru implementarea unui sistem electronic de achiziții publice eficient și transparent, potrivit Ministerului Finanțelor, informează MOLDPRES.

Autorii documentului apreciază că un sistem electronic de achiziții publice funcțional reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru sporirea transparenței și eficientizarea procedurilor de achiziții publice, iar crearea unui astfel de sistem constituie o componentă esențială a reformei achizițiilor publice.

Se așteaptă ca achizițiile publice electronice să ducă la micșorarea cheltuielile guvernamentale între 5% și 30%, creșterea numărului de oferte. Economiile estimate pentru identificarea oportunităților, plasarea clarificărilor, tipărire, logistica sunt estimate între 150 și 1200 lei per ofertant per procedură de achiziție publice. Durata de realizare a procedurilor de achiziții publice se preconizează a fi micșorată cu 20-40 la sută.

Regulamentul stabilește reguli de ținere a Registrului de stat al achizițiilor publice format de Sistemul Informațional Automatizat “Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender) în scopul organizării și desfășurării procedurilor de achiziție publică și proceselor aferente acestora, formarea registrului contractelor și procedurilor de achiziție publică. Sunt stabilite cerințe minime față de utilizarea mijloacelor de protecție la introducerea, stocarea, prelucrarea și accesarea informațiilor privind procedurile de achiziție publică și cele adiacente.

Proiectul descrie drepturile și obligațiile participanților la Sistemul MTender, interacțiunea cu alte sisteme informaționale de stat, precum: Registrul de stat al populației, Registrul de stat al unităților de drept, Sistemele informaționale ale Serviciului Fiscal de Stat, Sistemul informațional trezorerial – pentru schimbul de informație privind disponibilitatea alocațiilor bugetare, informației privind datele contractului de achiziție, datelor privind executarea contractului, plăților efectuate și altele.

Guvernul a aprobat și Regulamentul privind acreditarea platformelor electronice de achiziții în cadrul Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender) și Regulamentul privind achiziția bunurilor și serviciilor prin cererea ofertelor de prețuri.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18009086

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!