ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aproximativ 11 mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la fisc în anul 2018

13:27 | 17.01.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Aproximativ 11 mii de contracte de locațiune au fost înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) pe parcursul anului 2018, ceea ce a adus venituri suplimentare la bugetul de stat, informează MOLDPRES.

Astfel, în perioada menționată, SFS a identificat peste 4 700 de proprietari care transmit în chirie bunuri imobile și a demarat acțiuni de conformare față de ei. Totodată, inspectorii fiscali au efectuat controale fiscale la 447 persoane fizice ce dau în locațiune imobile, fiind calculate suplimentar la buget plăți de bază – 486 mii lei, penalități – 58 mii lei și amenzi de peste 46 mii lei.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal, doar în luna decembrie a anului trecut au fost identificate 407 persoane fizice - proprietari care transmit în chirie bunurile imobile și au fost înregistrate aproape o mie de contracte de dare în locațiune, iar bugetul a fost suplimentat cu 41,2 mii lei.

Potrivit legislației, persoanele fizice care dau în chirie bunuri imobile trebuie să achite impozitul în mărime de 7 la sută din veniturile obținute. Impozitul urmează să fie achitat cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans, în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova. Contractele de chirie pot fi înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din raza de amplasare a bunului imobil.

Persoanele fizice care nu își onorează obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

img19000358

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!