ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un muzeu din R. Moldova a fost distins cu Ordinul ”Meritul Cultural” al României

15:48 | 26.01.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău, condus de scriitoarea Maria Șleahtițchi, a primit astăzi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A - „Literatura”, acordat de președintele României, Klaus Iohannis, informează MOLDPRES.

Înalta distincție a fost acordată cu prilejul Zilei Culturii Naționale, ca apreciere a eforturilor echipei acestei instituții de a păstra vie literatura română în Republica Moldova și de a îngriji memoria literară a spațiului cultural comun românesc.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a reamintit că Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău este printre puținele instituții de profil care atunci când a fost creată, acum aproape 60 de ani, a pornit de la zero. Și a fost nevoie de o muncă titanică pentru a aduna cele peste 100 de mii de unități de păstrare, care constituie azi patrimoniul lui, și de a le ajusta rigorilor timpurilor. Oficialul i-a felicitat pe colaboratorii muzeului pentru distincție și i-a încurajat să-și continue cu aceeași dăruire misiunea nobilă de păstrare și de promovare a literaturii române, astfel încât instituția să rămână un important focar al culturii românești din țara noastră.

„Am profitat, totodată, de prezența domnilor Sergiu Nistor, consilier prezidențial la București, și Cristian Leon Țurcanu, Ambasadorul României la Chișinău, pentru a mulțumi încă o dată României pentru tot sprijinul oferit Republicii Moldova. România este un umăr de nădejde, pe care știm că putem miza în plan politic și economic, dar și pentru a realiza inițiative culturale de excepție, care ne apropie și ne reconectează în plan spiritual. Creăm, astfel, poduri firești pentru o relație frățească firească”, a menționat în acest context, ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

img24000547

img24000547

img24000547

img24000547

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!