ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Palatul Republicii a avut loc Gala Premiului Naţional 2017

09:14 | 27.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. La Palatul Republicii s-a desfăşurat ieri seară Gala Premiului Naţional 2017, consacrată aniversării a 26-a a proclamării Independenţei Republicii Moldova. În posesia acestuia au intrat 11 personalităţi din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi sportului, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Prim-ministrul Pavel Filip, deputaţi, miniştri, oameni de ştiinţă, cultură şi artă, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău. În alocuţiunea sa, Premierul Pavel Filip a menţionat că Gala Premiului Naţional 2017 demonstrează că avem realizări în aceste domenii, cu care ne putem mândri, că ţara noastră produce valori.

Premiul Național pentru anul 2017  în domeniul ştiinţei a fost acordat lui Dragoș Vicol, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, pentru cercetările de fenomenologie a culturii, lui Gheorghe Baciu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, pentru contribuția personală la dezvoltarea Serviciului național de medicină legală și activitatea publicistică cu caracter istorico-medical. Dmitri Parmacli, doctor habilitat în economie, profesor universitar, Alexandru Stratan, doctor habilitat în economie, profesor universitar au luat Premiul  Naţional pentru ciclul de cercetări în domeniul dezvoltării potențialului și sporirea eficienței economice a agriculturii.

Gheorghe Postică, doctor habilitat în istorie, profesor universitar a obținut Premiul Naţional 2017 pentru realizarea cercetărilor științifice fundamentale privind civilizația medievală și elaborarea studiilor teoretico-aplicative de salvgardare și punere în valoare a patrimoniului cultural național.

În domeniul culturii și artei Premiul Naţional a fost înmânat următoarelor personalităţi: Teodor Chiriac, scriitor, traducător, pentru opera literară și activitatea de promovare a patrimoniului național scris peste hotare; Liviu (Leon) Știrbu, compozitor, pentru Opera Omnia; Iurie Sadovnic, interpret și autor, pentru Opera Omnia; Alexandru Cozub, actor și regizor de teatru, pentru originalitatea spectacolelor regizate, promovarea artei teatrale naționale peste hotare și management teatral inovativ şi Igor Cobâleanschi, regizor de film, scenarist, editor, pentru contribuția substanțială la creșterea calității și vizibilității produsului cinematografic autohton.

În domeniul sportului premiul i-a revenit Larisei Popova, campioană olimpică, pentru întreaga activitate sportivă și promovarea mișcării olimpice.

În faţa celor prezenţi au evoluat cântăreţii de operă Tatiana Costiuc, Ion Timofti, Natalia Tanasiiciuc, Ana Cernicova, tânărul violonist Ştefan Gabriel Luţă, acordeonistul Radu Răţoi, acompaniaţi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Mihail Agafiţa, Artist al Poporului, Ansamblul Naţional  Academic de  Dansuri  Populare „Joc”, Ansamblul de naişti „Pan Academic”, condus de Andrei Druţă ş. a.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17006479

img17006479

img17006479

img17006479

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!