ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord se vor desfăşura în perioada 12-20 septembrie

10:44 | 10.09.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, sub egida Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, va organiza, în perioada 12-20 septembrie, Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN). Acţiunea a ajuns la cea de-a V-a ediție şi îşi propune să susţină actorii regionali din nordul ţării în realizarea strategiilor de dezvoltare şi crearea parteneriatelor, transmite MOLDPRES, care este şi partener media al evenimentului.

Potrivit ADR Nord, printre obiectivele celei de-a V-a ediții a Zilelor Regiunii de Nord se regăsesc propagarea, în cadrul unui forum de profil, a potențialului economic și investițional al zonei; promovarea producătorilor și produselor locale; prezentarea Profilului Investițional Regional Nord; facilitarea creării parteneriatelor de dezvoltare între localități/oameni de afaceri din Republica Moldova (în special din nordul ţării) și de peste hotare, precum și dezvoltarea RDN ca destinație turistică.

Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord vor demara la Bălţi, agenda incluzând mai multe activităţi cu organizare la Soroca, Chişcăreni (Sângerei), Edineţ, urmând să se încheie cu un forum de afaceri la Bălţi.

La desfăşurarea unuia dintre cele mai importante evenimente din nordul ţării va contribui Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu susţinerea Uniunii Europene, Guvernului Cehiei, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Primăriei municipiului Edineț, Consiliului raional Soroca, Primăriei comunei Chișcăreni, organizației neguvernamentale People in Need Moldova, Inițiativei Primarii pentru creștere economică/ Mayors for Economic Growth (M4EG), Asociației Obșteşti „Pro Cooperare Regională”, Asociației Obșteşti „Centrul de Dezvoltare Comunitară Integrată”, Programului Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare (PNUD), Agenției de Investiții, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, Zonei Economice Libere „Bălți”; Parcului Industrial „Edineț”, Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord și autorităţilor publice locale din regiune.

Regiunea de Dezvoltare Nord include municipiul Bălți și 11 raioane: Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. RDN are o suprafață de circa 10,014 km pătraţi, ceea ce reprezintă aproximativ 32,9% din teritoriul Republicii Moldova. Populația regiunii constituie peste un milion de persoane. Regiunea de Nord deține, după municipiul Chișinău, cea mai mare pondere la capitolele investiții în capitalul fix și vânzări cu amănuntul. Această stare de lucruri se datorează în mare măsură orașului Bălți.

img19007074

img19007074

img19007074

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!