ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zece ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE // Siegfried Mureșan: „Vom crește și mai mult sprijinul european în următorii ani”

14:21 | 28.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline, iar pentru a o pregăti vom crește și mai mult sprijinul european în următorii ani. Declarația a fost făcută astăzi de europarlamentarul Siegfried Mureșan, în contextul împlinirii a 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere R. Moldova - UE, informează MOLDPRES.

Oficialul european a subliniat că Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, semnat acum 10 ani, a întărit economia Republicii Moldova și a adus beneficii concrete oamenilor din Moldova.

„Două treimi din exporturile moldovenești merg acum pe piața din Uniunea Europeană, iar produsele europene se găsesc pe piețele din Moldova mai ușor și la prețuri mai mici. Republica Moldova poate procura gaze naturale la prețuri avantajoase împreună cu alte țări europene”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Oficialul a remarcat că, la 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere, intrăm împreună într-o nouă etapă: negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

„UE pune la dispoziția Republicii Moldova fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea grădinițelor, școlilor, pentru compensarea facturilor la energie, pentru sprijinirea micilor întreprinzători și pentru alte măsuri de sprijin cu impact direct asupra bunăstării oamenilor”, a menționat Siegfried Mureșan.

Acordul de Asociere RM - UE a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014, în favoarea ratificării acestuia au votat 535 deputați, contra – 94 deputați, s-au abținut – 44 deputați.

img24004845

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!