ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre UE și Republica Moldova

08:34 | 14.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, producătorii din Republica Moldova vor exporta pe piața europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative, transmite MOLDPRES. 

Decizia a fost salutată de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, care a precizat că această extindere a liberalizării comerciale reprezintă o oportunitate semnificativă pentru antreprenorii moldoveni, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta afacerile și de a-și promova produsele pe piața europeană.

Potrivit oficialului, din anul 2021 și până în 2023, exporturile Republicii Moldova către UE au crescut considerabil. Mai exact, exporturile de struguri s-au majorat de la 15,8 mii tone, la 32,3 mii tone; mere proaspete - de la 1,0 mii tone, la 13,2 mii tone; prune - de la 25,8 mii tone, la 60,4 mii tone; cirese de la - 74 tone, la 2,9 mii tone.

Mai mult decât atât, la unele produse, exporturile depășesc cotele prevăzute. Astfel, exporturile de struguri au depășit cu 62% cotele stabilite, prunele au înregistrat o creștere impresionantă de 300%, iar 
cireșele au depășit cotele cu 93%.

„Toate acestea datorită liberalizării temporare. Și evident, este loc de mai mult. Putem mai mult. Produsele noastre sunt apreciate. Datorită deciziei de liberalizare temporară, în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 mln dolari. Cu 129% mai mult decât în 2022. Liberalizarea, chiar și temporară, ajută la competitivitatea exporturilor noastre agricole și ajută fermierii noștri să identifice piețe noi. În timp ce Rusia impune embargouri, UE rămâne un partener solid, deschizând tot mai mult piața. Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a conchis Dumitru Alaiba. 

Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

img24003465

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!