ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi focare de pestă porcină africană, depistate în nordul Republicii Moldova

13:31 | 17.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Două focare noi de pestă porcină africană au fost depistate în nordul Republicii Moldova, la două ferme comerciale de capacitate mică din satul Gârbova, raionul Ocnița și satul Vărăncău, raionul Soroca. În aceste condiții, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea, transmite MOLDPRES. 

Prezența virusului a fost confirmată de Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin testele de laborator.

ANSA a comunicat că imediat ce subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor au fost notificate despre rezultatul testărilor de laborator, au fost demarate acțiuni pentru combaterea și eradicarea focarului. Astfel, au fost întrunite Comisiile pentru Situații Excepționale a raioanelor Ocnița și Soroca, care au aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestor focare. 

ANSA a menționat că anchetele epidemiologice sunt în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, în colaborare cu alte instituții ale statului. 

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat”, a anunțat ANSA.

Totodată, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, ANSA a îndemnat cetățenii să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate și să nu introducă în Republica Moldova produse din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană. 

img24004515

img24004515

img24004515

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!