ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Italia, Declarație comună în sprijinul aderării la UE. Sergio Mattarella: „Valorile, istoria și cultura leagă viitorul R. Moldova de Uniunea Europeană”

12:20 | 18.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Italia va fi alături de Republica Moldova în procesul de integrare europeană pentru a garanta aderarea la UE. O Declarație comună în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova a fost semnată astăzi la Chișinău în cadrul vizitei oficiale a președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella. „Valorile, istoria și cultura leagă viitorul Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a declarat șeful statului italian. „Suportul Italiei ne demonstrează că țara noastră are prieteni și ne încurajează să facem față tuturor provocărilor”, a susținut Maia Sandu, informează MOLDPRES.

În dimineața zilei, președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a fost primit cu onoruri militare de către Maia Sandu, la Președinție, în cadrul unei ceremonii oficiale. A urmat întrevederea celor doi șefi de stat, după care Maia Sandu și Sergio Mattarella au ieșit în fața jurnaliștilor.

Valorile, istoria și cultura leagă viitorul Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Italia sprijină cu convingere parcursul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Eu am confirmat doamnei președinte aprecierea noastră pentru eforturile depuse de Chișinău în calea reformelor în ceea ce privește statul de drept și sectorul judiciar”, a declarat Sergio Mattarella. 

Șeful statului italian a salutat începerea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a dat asigurări că Italia va fi alături.

Suntem bucuroși că au fost aprobate cadrele de negociere pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Italia va continua să rămână alături de Republica Moldova în acest proces complex. UE este o comunitate de valori și norme juridice, iar cetățenii moldoveni fac parte din familie. Sunt sigur că viitorul nostru va fi comun”, a adăugat Mattarella.

Vizita președintelui italian transmite un mesaj ferm de prietenie și de susținere pentru țara noastră, în special în contextul actual complicat de securitate de securitate regională, a declarat Maia Sandu. Totodată, preeșdinta a subliniat că cele două țări susțin angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor prosper și european.

Sunt onorată să găzduiesc prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în Republica Moldova. Vă salut astăzi la Chișinău la exact trei ani după vizita mea oficială la Roma, unde m-ați găzduit cu multă deschidere și căldură. Relațiile noastre sunt adânc înrădăcinate în istorie. Mă bucur să constat că în acești ani, Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse în beneficiul cetățenilor noștri. Ne unește apropierea culturală dintre țările noastre și dintre cetățenii noștri care împărtășesc același sistem de valori europene. Depunem un efort ferm în calea de integrare europeană și apreciem mult suportul țării dumneavoastră. Declarația comună reprezintă un nou semn puternic de sprijin în acest deziderat. Suportul Italiei ne demonstrează că țara noastră are prieteni și ne încurajează să facem față tuturor provocărilor. Îndemn toți cetățenii să participe la referendumul privind aderarea la UE, suntem optimiști în acest proces, dar rămânem vigilenți față de războiul provocat de Rusia în Ucraina”, a spus Maia Sandu.

Președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a mulțumit pentru primirea  călduroasă. Oficialul a subliniat că întrevederea de acum trei ani cu președinta Maia Sandu a permis relansarea relațiilor bilaterale.

Relațiile bilaterale sunt intense, cu legături puternice ce unesc țările noastre. Comunitatea moldovenească în Italia este foarte numeroasă, bine integrată, activă și înalt apreciată. Avem valori comune – europene, de aceea Italia sprijină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a remarcat Sergio Mattarella.

Republica Moldova și Republica Italiană au semnat Declarația comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministra, Cristina Gherasimov, și vice-ministrul pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Republicii Italiene, Edmondo Cirielli.

În cadrul vizitei oficiale a președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, la Chișinău a fost semnat și un nou Program de cooperare culturală între guvernele celor două state pentru perioada 2024-2027.

Aceasta este prima vizită oficială a unui șef de stat al Italiei în Republica Moldova.

Italia este unul din partenerii importanți ai Republicii Moldova. Această țară găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diaspora. Cooperarea dintre Republica Moldova și Republica Italiană se desfășoară pe multiple paliere. Italia este al șaselea partener comercial al Republicii Moldova, cu peste 1 200 de companii cu capital italian prezente în țara noastră.

img24004549

img24004549

img24004549

img24004549

img24004549

img24004549

img24004549

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!