ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei drumuri regionale vor fi reparate cu sprijinul Băncii Mondiale

08:36 | 20.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Trei drumuri regionale vor fi reparate cu sprijinul Băncii Mondiale. Lucrările vor fi efectuate după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și directoarea de țară a Băncii Mondiale în Moldova, Inguna Dobraja, au semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare totală de 92,4 mil de dolari și Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în valoare de 5,6 mil de dolari, în vederea implementării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”, transmite MOLDPRES. 

Cele trei drumuri regionale care au fost selectate prioritar pentru a fi reparate sunt Coridorul 5, R13 – Ivanovca-Izvoare-Varnița-Ocolina-M2 cu o lungime de 35 km; Coridorul 8.1 și Coridorul 8.2 – Cornești-Boghenii Noi – Napadeni-M5(G88) cu o lungime de 33 km și Coridorul 24 - R34-Ciobălaccia-Tărtaul-R56-Baimaclia-Enichioi-R37 cu o lungime de 43 km).

Totodată, vor fi modernizate și construite punctele de trecere a frontierei la Giurgiulești, Leușeni, Ungheni, dar și drumurile de acces către aceste Puncte de Trecere a Frontierei (PTF).

„Implementarea Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” va contribui la îmbunătățirea stării drumurilor, costuri reduse pentru șoferi și mai puțin timp de așteptare la PTF”, a precizat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La sfârșitul lunii aprilie curent, Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui pachet de finanțare Republicii Moldova destinat Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP), care va ajuta țara să-și îmbunătățească conectivitatea rutieră rezilientă la schimbările climatice în comunitățile rurale, să sporească traficul de tranzit rutier prin punctele de trecere a frontierei cu România și să reacționeze prompt și mai eficient la crize și situații de urgență.

Se preconizează ca MRCP să ofere avantaje directe pentru circa 42.000 de persoane, 133 de întreprinderi, 27 de instituții medico-sanitare și 84 de școli situate de-a lungul coridoarelor rutiere rurale selectate pentru reabilitare.

img24004596

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!