ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

78 de femei care dezvoltă afaceri agricole vor beneficia de suport pentru sporirea eficienței energetice

18:36 | 20.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Un număr de 78 de femei, din 16 raioane ale Republicii Moldova, care desfășoară activități economice agricole, vor beneficia de sprijin în implementarea soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Suportul, în valoare totală de aproximativ 650 de mii de dolari, este oferit în formă de echipamente și servicii, în cadrul unui proiect implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Elveției și Japoniei, transmite MOLDPRES.

Suportul oferit constă în instalarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură, a cazanelor pe biomasă, a colectoarelor solare, adoptarea diverselor măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere, procurarea echipamentelor eficiente energetic.

Din resursele oferite de Guvernul Japoniei, 32 de femei sunt ajutate să-și sporească reziliența energetică a afacerilor: 22 de producătoare agricole casnice vor primi tehnologii și echipamente eficiente energetic în valoare de până la 5.000 de dolari, iar 10 producătoare agricole mici și mijlocii - în valoare de 10.000 de dolari fiecare.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a afirmat că „Moldova încă se confruntă cu multe provocări, dar indiferent de cât de complicat nu ar fi situația acum, cred sincer că după război Moldova va avea un viitor luminos”. „Este remarcabil cât de mult a progresat țara dvs în ciuda dificultăților. Trebuie să fiți mândri de realizările țării dvs. Țara se află la o răscruce istorică, atât în politică, cât și în economie. Aderarea la UE va aduce multe beneficii pentru dvs, pentru copii și nepoții dvs”, a afirmat Ambasadorul.

Totodată, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va finanța 46 din totalul de 78 de propuneri de proiecte. 30 dintre acestea, cu valoare de până la 6.000 de dolari americani, au fost depuse de femeile care practică activitatea agricolă la nivel de gospodărie casnică, iar 16 propuneri, în sumă de până la 18.000 de dolari fiecare, de către proprietarele de întreprinderi agricole mici și mijlocii.

Directorul adjunct al Biroului de Cooperare Elvețiană în Republica Moldova, Olivier Bürki, a remarcat importanța proiectului în contextul multiplelor crize cu care s-a confruntat țara noastră în ultimii ani. „Acest sprijin vizează redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică pentru întreprinderile conduse de femei din zonele rurale. Astăzi, felicităm 46 de femei curajoase, muncitoare, dedicate și creative care fac progrese în acest domeniu”, a punctat Olivier Bürki.

Beneficiarele au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă. Ele practică activități economice agricole la nivel de gospodărie casnică, gestionează gospodării țărănești, întreprinderi individuale, SRL-uri și asociații de întreprinzători din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hâncești, Sângerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul, Taraclia. Contribuția proprie obligatorie reprezintă minim 20 la sută din suma solicitată în propunerea de proiect. 

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

img24004617

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!