ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

13 zile până la finalizarea Recensământului populației și locuințelor. Persoanele care nu au fost recenzate sunt îndemnate să contacteze BNS

12:25 | 24.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Până la finalizarea Recensământului populației și locuințelor 2024 au rămas 13 zile. Persoanele care încă nu au fost recenzate sunt îndemnate să contacteze Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES. 

Cetățenii pot lua legătura cu BNS prin mai multe modalități, inclusiv prin completarea unui formular pe site-ul oficial al BNS statistica.gov.md, apelând Linia verde 0800 800 24 (apel gratuit) sau expediind un mesaj la adresa de email rpl2024@statistica.gov.md, oferind informația despre adresa de domiciliu. 

„Dacă nu ați fost recenzat, completați informația de contact și în scurt timp personalul de recensământ vă va contacta pentru a stabili ziua și ora când puteți fi recenzat”, a punctat BNS.

Potrivit instituției, subiect al recenzării sunt doar persoanele care au trăit în țară, în ultimele 12 luni înainte de 8 aprilie 2024 sau dacă intenționează să se întoarcă cu traiul în țară, în următoarele 12 luni după data de 8 aprilie 2024. „Persoanele care mai mult de un an trăiesc în altă țară și nu intenționează să se întoarcă în anul următor, nu fac subiect al recenzării în Republicii Moldova, ci sunt recenzate în țara unde își au reședința curentă”, a anunțat BNS.

Datele preliminare ale BNS relevă că până la finele zilei de 20 iunie, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 623 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și aproximativ 2 milioane 377 mii de persoane.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie curent. În acest interval, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire.

Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

img24004699

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!