ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova începe negocierile de aderare la UE // Ursula von der Leyen: „Suntem în pragul unui moment important care aduce transformări”

11:56 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută deschiderea  oficială a negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina. Șefa Comisiei Europene apreciază eforturile depuse de cele două state pe calea integrării europene și dă asigurări că instituțiile europene vor fi deschise pentru desfășurarea acestui proces, informează MOLDPRES.

Ursula von der Leyen a ținut să sublineze că UE este mai mult decât o uniune politică și economică. Uniunea Europeană este „un testament pentru aspirațiile noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate”. 

„Este o veste foarte bună. Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova. Suntem în pragul unui moment important care aduce transformări, celebrăm valorile și principiile care ne leagă. UE este mai mult decât o uniune politică și economică, este un testament pentru aspirațiile noastre colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate. Poporul Ucrainei și cel al Republicii Moldova au demonstrat angajamentul lor ferm și determinarea de a fi parte a acestui proiect. Chiar și într-o perioadă de război, ei implementează reforme profunde, ei știu că drumul lor este unul riguros și cu multe exigențe. Negocierile de aderare sunt menite să pregătească candidații pentru responsabitățile calității de membru al UE și nu există scurtături în această cale. Ne angajăm în aceste negocieri într-un spirit puternic de deschidere. Drumul va fi cu provocări, dar și cu oportunități imense pentru Ucraina și Republica Moldova precum și pentru întreaga noastră Uniune. Împreună putem crea o Uniune mai mare, dinamică și care privește spre viitor. Vă doresc un început de succes în negocierile de aderare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen . 

Republica Moldova și Ucraina încep marți, 25 iunie, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea vor fi lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale care își va ține astăzi lucrările la Luxemburg. Delegația Republicii Moldova la reuniune este condusă de către prim-ministrul Dorin Recean.

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a constat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. 

img24004725

img24004725

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!